DuList IN

Počinje središnji program šestog Festivala soli, provjerite što vas sve očekuje

Počinje središnji program šestog Festivala soli, provjerite što vas sve očekuje

Središnji program šestog Festivala soli počinje u petak, 26. kolovoza i traje do nedjelje, 28. kolovoza na nekoliko lokacija u Stonu. Festivalski program donosi pregršt događanja za male i velike, domaće i inozemne goste te ponajprije lokalnu zajednicu. Poveznica cijele priče koja uspješno traje već šestu godinu zaredom dakako je sol, slano blago na kojem je još Dubrovačka Republika temeljila svoje bogatstvo!

Sva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se vođena tura ‘Priča o solani’ s početkom u 18:30 te program ‘Vadimo sol’- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže. Već je u tijeku Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Prvi dan središnjice festivala Prirodoslovni muzej Dubrovnik sudjeluje u festivalskom programu radionicom za djecu ‘Slike od soli’ koja će početi u 18:00 sati u Solani, a djecu očekuje prilika za izraziti svoju kreativnost, nešto naučiti i dobro se zabaviti uz divne djelatnice Prirodoslovnog muzeja.

Dom Marina Držića i ovo ljeto pohodi Ston, mjesto gdje je najveći hrvatski komediograf obavljao službu pisara u solani od 1553. do 1556. te se već tradicionalno pridružuje festivalskom programu likovnom kolonijom ‘Komarda Art Park’. Crpeći inspiraciju iz zanimljivog krajolika i bogate povijesti, umjetnici iz Dubrovnika i Pelješca će u petak, 26. kolovoza, stvarati na atraktivnim lokacijama u Stonu. U subotu, 27. kolovoza, u jutarnjim će satima dovršavati svoje radove, a popodne će u parku Komarda biti organizirana likovna radionica za djecu s početkom u 17:00 sati, na kojoj će umjetnici prezentirati djela nastala na koloniji i specifičnost vlastitog likovnog izričaja, a polaznici će potom na svoj način slikarskim, crtaćim i kiparskim tehnikama interpretirati viđeno. Po završetku kolonije, umjetnici će svoja djela darovati Stonu, a bit će izložena u Kneževom dvoru od 10. rujna.

Vrhunac prvog dana središnjeg programa bit će ‘Wine, Salt & Jazz Night’ na kojem će nastupiti sjajni duo Sara & Jappa, a za degustaciju vina zadužen je Event Lab iz Dubrovnika koji će predstaviti ‘vinski most’. Naime, Pelješki most povezao je dva istaknuta hrvatska vinogorja – Pelješac i Komarnu. Poluotok Pelješac carstvo je plavca malog te je među najpoznatijim vinogorjima u Hrvatskoj. Dingač i Postup već su prije više od 50 godina primili međunarodnu zaštitu što svjedoči o dugoj povijesti izvrsnosti vina s ovih položaja. S druge strane, Komarna kao naše najmlađe vinogorje ubrzo se istaknula visokom kvalitetom vina od autohtonih sorti, osobito plavca malog i pošipa.

Sve do 20. rujna brojni stonski i pelješki restorateri i vinari nude posebne menije kreirane za festivalski program, a popis je dostupan na mrežnoj stranici festivala. Cjeloviti program šestog Festivala soli također je dostupan na webu.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist