GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

1.2 MILIJUNA EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA
Ugradnjom dizalica topline u zgradi bazena u Gružu do značajnijih ušteda

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu čijom ugradnjom će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Rok za dostavu ponuda je 5. svibnja do 10 sati kada će biti i javno otvaranje zaprimljenih ponuda.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, uključuje rekonstrukciju strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Nositelj projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Investicija je financirana u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014.-2021.

Prilikom prošlotjednog predstavljanja projekta ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.


USKORO REALIZACIJA
Pokrenut postupak javne nabave za izgradnju ceste Tamarić

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

okrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji ceste Tamarić, dvosmjerne spojne ceste od Osnovne škole Mokošica do nerazvrstane ceste Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Prvi korak u ovom postupku je objava prethodnog savjetovanja koje će trajati 15 dana.

S obzirom na to da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi tri milijuna eura bez PDV-a, Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije. Procijenjeni rok izvođenja radova je godinu dana, a počinje teći od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, nova prometnica koja će spajati Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika na nerazvrstanoj cesti, dok je na novoj spojnoj cesti predviđen obostran pješački nogostup. Na spojnoj cesti koja vodi do OŠ Mokošica predviđena je i izgradnja mosnog prijelaza preko potoka Tamarić. Njenom izgradnjom unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom.

Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.


Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist