Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled grad

Grad Dubrovnik se uspješno prijavio na ITU mehanizam

Grad Dubrovnik uspješno se prijavio na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata, za koje postoji mogućnost da će se realizirati i kroz druge izvore financiranja pa će i drugi projekti ulaziti u ITU mehanizam. Nastavno na prijavu, prošle je srijedu je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan sastanak na kojem je sudjelovala pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, a na kojem se detaljnije razgovaralo o planiranim projektima i raspravljalo o otvorenim pitanjima. Projekti su pozitivno ocijenjeni te su gradskoj upravi sugerirani daljnji koraci u procesu prioritizacije istih. Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 681,28 milijuna eura. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao grad središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. Prijavi je prethodila izrada Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik usvojena od strane Koordinacijskog i Partnerskog vijeća te je prošla proces savjetovanja s javnošću, a koja je preduvjet svih ulaganja kroz ITU mehanizam. Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma.

Jedna od ključnih investicija, kao dio integriranog razvojnog programa Dubrovnik 2030 i projekta Poštujmo Grad, je Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja čime bi se prometno rasteretilo uže gradsko područje.

Grad Dubrovnik ITU 1

Na Babinom kuku počeo projekt modernizacije javne rasvjete Dubrovnika

Montažom ukupno 69 novih, energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području. Nakon Ulice Iva Dulčića, radovi se sele u okolne ulice, redom Ulicu Iva Dulčića, Ćira Carića, Ivana Zajca, Miljenka Bratoša, Ivana Meštrovića i Vatroslava Lisinskog. U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.Riječ je o energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima. Takva rasvjetna tijela osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja. Izvođač radova na projektu ‘Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika’ je Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 €).

Ovim projektom postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede.

javna rasvjeta babin kuk

 

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 22. veljače 2022.

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist