GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Prvi rezultati primjene odluke o buci

Nakon što je Grad Dubrovnik usvojio Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima, zabilježeni su i prvi rezultati. Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je dana 24. rujna 2022. godine u vremenu od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerene razine buke na javnim površinama. Utvrđeno je kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su isti reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili buku i prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika. Navedeni objekti su: Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke 79,2 decibela), Pub Le Petit Belge (70,8 db), Casablanca (65,9 db), Mama’s (71,0 db) i Mr. Goodlife (73,4 db). Isti će biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu i 2.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5.000 kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku. Nadalje, navedeni će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na 7 dana ukoliko se radi o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako se radi o drugom prekršaju ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju.

Grad Dubrovnik nastavit će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte posebno one u povijesnoj jezgri, a sve poradi kvalitete života građana.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Crkvica sv. Roka na Boninovu ide u obnovu

Grad Dubrovnik kao vlasnik crkve svetog Roka na Boninovu, predao je Zavodu za obnovu Dubrovnika u posjed navedenu crkvicu kako bi se krenulo s njezinom obnovom. U tijeku su izrade geodetskog i arhitektonskog snimka postojećeg stanja na temelju kojih će se potom izraditi projekt konstrukcijske sanacije. Ovaj dio posla trebao bi biti završen do kraja ove godine, a nakon ishođenja potvrde glavnog projekta, Zavod će pristupiti postupku nabave izvođenja radova. Radovi na sanaciji planirani su u 2023. godini, što Zavod za obnovu nosi i u prijedlogu programa obnove za iduću godinu. S obzirom na stanje crkve svetog Roka Grad Dubrovnik je, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, poduzeo odgovarajuće radnje radi privremenog osiguranja crkve u cilju zaštite nesmetanog prolaska ljudi i vozila te je u svibnju ove godine postavljena zaštitna skela i osigurana stabilnost zvonika. Ujedno je očišćena unutrašnjost te raslinje sa zida crkve koja je u zemljišne knjige upisana kao kulturno dobro.

Crkva svetog Roka na Boninovu zavjetna je crkva iz 16. stoljeća, a Odluka o njezinoj gradnji donesena je u vrijeme jedne od najstrašnijih epidemija kuge u povijesti Dubrovnika.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Na Pustijerni postavljen video nadzor

Grad Dubrovnik montirao je video kameru za nadzor arheološkog nalazišta na Pustijerni, nakon što su uništena vrata koja je Zavod za obnovu Dubrovnika nedavno postavio zbog učestalih devastacija ovog vrijednog područja. Naime, prostor arheološkog nalazišta na Pustijerni koristio se za odlaganje kućnog i glomaznog otpada te se ugradnjom vrata željelo spriječiti njegovo daljnje uništavanje. Djelatnici Zavoda za obnovu Dubrovnika odmah po ugradnji zatekli su uništena novopostavljena vrata išarana grafitima, urušen fiksni dio pregrade i obijen lokot. Stoga je Grad Dubrovnik odlučio instalirati video nadzor koji je od danas u funkciji. Zavod za obnovu i Grad rade na konceptu budućeg arheološkog muzeja i revitalizacije ovog dijela povijesne jezgre te s ciljem zaštite nalazišta opetovano nastoje onemogućiti pristup.

U tijeku je priprema dokumentacije, koju izrađuje Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba, za uspostavu arheološkog muzeja na Pustijerni.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 12. listopada 2022.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist