Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Donesena povijesna i strateški važna odluka o kupnji TUP-a

Većinom glasova prisutnih vijećnika, uz tri suzdržana glasa, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u ponedjeljak, 28. ožujka dalo je svoju suglasnost kupnji društva TUP d.d. Naime, posredstvom društva UTDRagusa, Grad Dubrovnik postaje vla­snikom preko 9.000 metara kvadrat­nih prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17.000 metara kvadratnih u Komolcu.
Ova visoko vrijedna imovina proci­jenjena je na 18,6 milijuna eura, odno­sno gotovo 140 milijuna kuna. Grado­načelnik Mato Franković na sjednici je istaknuo da se radi o povijesnoj odluci te da je kupovina TUP-a najveća akvi­zicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina.
— Danas donosimo stratešku odluku važnu za budućnost naše djece i ovog grada – rekao je gradonačelnik poru­čivši da se Grad više nikad ne smije dovesti u situaciju da rasprodaje imo­vinu nego da je stječe. Podsjetio je na dosadašnje uspjehe poput stjecanja vlasništva nad UTDRagusom, preuzi­manja većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, kupnje Vile Čingrija i preu­zimanja ljetnikovca Bunić Kaboga.

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova

Radionica za lokalne dionike projekta e-LAFITI, koji se financira iz programa ‘European Islands Facility’ – NESOIEuropske Unije, održana je u petak, 25. ožujka u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Tom su prilikom Dubrovačka razvojna agencija DURAi Grad Dubrovnik, kao korisnici darov­nice za provedbu projekta, predsta­vili njegov glavni cilj – izradu studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima. Naime, DURA-i je u sklopu navede­nog projekta za izradu studije izvod­ljivosti odobrena darovnica u iznosu od 60 tisuća eura. Studija izvodljivosti, čiji su izrađivači tvrtka iCat te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, analizirat će rješenja primjene elek­tričnih brodova kao redovitog prijevo­znog sustava za Elafite te istražiti sve relevantne čimbenike kako bi se utvr­dila vjerojatnost uspješnog uvođenja takvog sustava.
Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka.

Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Ušteda za proračun veća od 12 milijuna kuna

Na 10. sjednici Gradskogvijeća Grada Dubrovnika usvojene su i dvije odluke o izmjenama odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika kojima se od 1. srpnja 2022. smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U slučaju kredita iz svib­nja 2018. godine kamatna stopa smanjuje s 2 posto na 0,83 posto čime se predmetno kreditno zaduženje umanjuje za iznos od 5.831.231,58 kuna. Kod drugog kredita iz 2012. godine ukupno kreditno zaduže­nje smanjuje se za 6.422.570,57 kuna u odnosu na prvotnu odluku o zaduživanju. Kamatna stopa u ovom slučaju smanjena je za čak 3,5 posto odnosno s 4 na 0,5 posto.
— Još se jednom pokazuje umijeće sadašnje gradske uprave o odgovor­nom poslovanju i upravljanju – rekao je tijekom sjednice gradonačelnik Mato Franković.

Navedenim odlukama postižu se uštede za proračun u iznosu većem od 12,2 milijuna kuna te se smanjuje ukupni postotak kreditne zaduženosti Grada.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 30. ožujka 2022.

Pročitajte još

Na natječaj za davanje u najam gradskih stanova stigao 21 prigovor, rješavanje je u tijeku

Dulist

FRANKOVIĆ U OBILASKU Lokrum spremno dočekao posjetitelje

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Đuro Grbić: Ništa me ne može zaustaviti da sam za Festu u Gradu

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija