GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Donesena povijesna i strateški važna odluka o kupnji TUP-a

Većinom glasova prisutnih vijećnika, uz tri suzdržana glasa, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u ponedjeljak, 28. ožujka dalo je svoju suglasnost kupnji društva TUP d.d. Naime, posredstvom društva UTDRagusa, Grad Dubrovnik postaje vla­snikom preko 9.000 metara kvadrat­nih prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17.000 metara kvadratnih u Komolcu.
Ova visoko vrijedna imovina proci­jenjena je na 18,6 milijuna eura, odno­sno gotovo 140 milijuna kuna. Grado­načelnik Mato Franković na sjednici je istaknuo da se radi o povijesnoj odluci te da je kupovina TUP-a najveća akvi­zicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina.
— Danas donosimo stratešku odluku važnu za budućnost naše djece i ovog grada – rekao je gradonačelnik poru­čivši da se Grad više nikad ne smije dovesti u situaciju da rasprodaje imo­vinu nego da je stječe. Podsjetio je na dosadašnje uspjehe poput stjecanja vlasništva nad UTDRagusom, preuzi­manja većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, kupnje Vile Čingrija i preu­zimanja ljetnikovca Bunić Kaboga.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Izrađuje se Studija izvodljivosti za uvođenje električnih brodova

Radionica za lokalne dionike projekta e-LAFITI, koji se financira iz programa ‘European Islands Facility’ – NESOIEuropske Unije, održana je u petak, 25. ožujka u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Tom su prilikom Dubrovačka razvojna agencija DURAi Grad Dubrovnik, kao korisnici darov­nice za provedbu projekta, predsta­vili njegov glavni cilj – izradu studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima. Naime, DURA-i je u sklopu navede­nog projekta za izradu studije izvod­ljivosti odobrena darovnica u iznosu od 60 tisuća eura. Studija izvodljivosti, čiji su izrađivači tvrtka iCat te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, analizirat će rješenja primjene elek­tričnih brodova kao redovitog prijevo­znog sustava za Elafite te istražiti sve relevantne čimbenike kako bi se utvr­dila vjerojatnost uspješnog uvođenja takvog sustava.
Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka.

Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Ušteda za proračun veća od 12 milijuna kuna

Na 10. sjednici Gradskogvijeća Grada Dubrovnika usvojene su i dvije odluke o izmjenama odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika kojima se od 1. srpnja 2022. smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U slučaju kredita iz svib­nja 2018. godine kamatna stopa smanjuje s 2 posto na 0,83 posto čime se predmetno kreditno zaduženje umanjuje za iznos od 5.831.231,58 kuna. Kod drugog kredita iz 2012. godine ukupno kreditno zaduže­nje smanjuje se za 6.422.570,57 kuna u odnosu na prvotnu odluku o zaduživanju. Kamatna stopa u ovom slučaju smanjena je za čak 3,5 posto odnosno s 4 na 0,5 posto.
— Još se jednom pokazuje umijeće sadašnje gradske uprave o odgovor­nom poslovanju i upravljanju – rekao je tijekom sjednice gradonačelnik Mato Franković.

Navedenim odlukama postižu se uštede za proračun u iznosu većem od 12,2 milijuna kuna te se smanjuje ukupni postotak kreditne zaduženosti Grada.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 30. ožujka 2022.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist