Grad

Doznajemo koje su tvrtke dobile posao na ‘Aglomeraciji’, uskoro i javna nabava za UPOV Lapad

Doznajemo koje su tvrtke dobile posao na ‘Aglomeraciji’, uskoro i javna nabava za UPOV Lapad

Projekt Aglomeracije Dubrovnik, sadržajem opsežan i vrijedan 880 milijuna kuna, bliži se ka ključnom trenutku. Riječ je o raspisivanju javne nabave u sklopu šestog tendera za najveći dio ovog projekta koji se odnosi na ureeđaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Lapad i postrojenje za sušenje mulja na Osojniku. Raspisivanje javne nabave očekuje se uskoro, a s Vodovodom Dubrovnik provjerili smo u kojoj su fazi ostali tenderi, koliko su ponuda zaprimili po pojedinom tenderu, koje su tvrtke izabrali kao najbolje ponuditelje, kao i kada se mogu očekivati opsežniji radovi na ‘Aglomeraciji’.

—Aglomeracija Dubrovnik sastoji se od ukupno 13 tendera, u koje su podijeljeni sami projekti te nadzor i upravljanje nad istima, kao i promocija i vidljivost te popratni sadržaji. Do sada je uspješno završen projekt Uređaja za pročišćavanje pitke vode, kao i nadzor nad izvođenjem samih radova. Također su u tijeku radovi prema tenderu 4 koji se odnosi na izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u naseljima Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac, a koji se odvijaju prema predviđenoj dinamici. Nadalje, provedena je nabava usluga za nadzor i to za tender 2 koji se odnosi na izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže i mreže odvodnje na području grada, tender 3 koji podrazumijeva sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa, zatim tender 5 u sklopu kojeg se nalazi odvodnja u povijesnoj jezgri i tender 6 koji se odnosi na UPOV Lapad i postrojenje za sušenje mulja. U tijeku je pregled i ocjenjivanje ponuda za tender 2, odnosno za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže i mreže odvodnje na području grada i tender 10 za upravljanje projektom. Za tendere 3 i 5 u tijeku je postupak javne nabave, a za tender 7, u sklopu kojeg se nalazi institucionalno jačanje – izrada GIS programa, i tender 8 za nabavu opreme za vodoopskrbu i odvodnju, dokumentacija je u pripremi. Za tender 6, koji je pojedinačno najveći projekt, uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave – istaknuli su za DuList iz Vodovoda Dubrovnik.

Tender 2 još bez najboljeg ponuditelja
S obzirom da su za tender 2, odnosno za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodovodne mreže i mreže odvodnje na području grada, nakon izvjesnog čekanja ponude otvorene krajem siječnja 2022., zanimalo nas je je li, dva mjeseca nakon, izabran najbolji ponuditelj. Međutim, iz Vodovoda naglašavaju kako na ovom tenderu još uvijek traje pregled i ocjena ponuda te da za sada nema informacija o najpovoljnijim ponuditeljima. S obzirom na sve okolnosti, od mogućnosti žalbe do potpisivanja samog ugovora s izvođačem te uvođenja u posao, iz Vodovoda dodaju kako je teško prognozirati sam početak radova u sklopu ovog tendera. Želja im je, podcrtavaju, da to bude što prije kako bi se svi radovi završili u predviđenom roku. Za ovaj tender, detaljiziraju iz Vodovoda, pristiglo je ukupno 18 ponuda. Tri ponude stigle su za grupu 2.1. i 2.2., što podrazumijeva, sukladno objavljenom tenderu, segmente sanacije sustava odvodnje i pročišćavanja. Radi se o sanaciji postojećih crpnih stanica, sanaciji automatske rešetke Mokošica i stanice za ispiranje sifona, zatim o sanaciji kanala u Ulici Frana Supila, Ulici kralja Petra Krešimira IV i Ulici branitelja Dubrovnika. Tu je i sanacija obalnog gravitacijskog kanala u luci Gruž. Drugi se dio odnosi na izgradnju novog tlačnog cjevovoda CS Ombla – HTT Srđ, transportni pravac Zaton, izgradnju vodoopskrbe naselja Vrbica, rekonstrukciju kritičnih cjevovoda u Dubrovniku, sanaciju spojeva lijevano-željeznih cjevovoda kao i rekonstrukciju cjevovoda uz luku Gruž. Sedam ponuda, ističu iz Vodovoda Dubrovnik stiglo je za grupu 2.3, odnosno za segment izgradnje vodoopskrbnog sustava Dubrovnik, podsustava Knežica – Šumet, izgradnju sustava odvodnje Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat, potom zgradnju sustava odvodnje Komolac i glavnog vodoopskrbnog cjevovoda Komolac – Gruž. U to je uvrštena i izgradnja sustava odvodnje Gospino polje, Svetog Jakova i Babinog kuka. Dio ovog segmenta je i rekonstrukcija spojnog kanala CS Ploče – CS Stari grad, rekonstrukcija crpne stanice Batala, rekonstrukcija tlačnog cjevovoda Lapad te sanacija tlačnog cjevovoda Sustjepan. Pet ponuda u sklopu tendera 2 pristiglo je za grupu 2.4, odnosno za izgradnju podsustava Imotica, vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica. Trenutno, naglašavaju iz Vodovoda, još traje proces pregledavanja i ocjenjivanja svih ovih ponuda.

Nadzor nad radovima grupi ponuditelja
—Za nadzor nad ugovorima 2, 3, 5 i 6 u sklopu tendera 10 pristigla je jedna ponuda te je za poslove nadzora odabrana zajednica ponuditelja WYG savjetovanje d.o.o., Institut IGH d.d. i Safege d.o.o., dok su za upravljanje projektom pristigle dvije ponude te je u tijeku odabir izvođača. Za tender 4, grupu 1, stigla je jedna ponuda koja je i odabrana, to je ona zajednice ponuditelja – tvrtke Medius d.o.o. i Texo Molior d.o.o., dok su za tender 4, grupu 2, pristigle četiri ponude, a kao najbolja je odabrana ona tvrtke Dubrovnik ceste d.d. Za promociju i vidljivost odabrana je ponuda tvrtke Michel d.o.o. – naglašavaju iz Vodovoda. Zanimalo nas je i jesu li pojedine tvrtke imale žalbe na donesene odluke o odabiru najboljeg ponuditelja. Iz Vodovoda doznajemo kako na odluku o odabiru za tender 10, tj. za usluge nadzora nad ugovorima 2, 3, 5 i 6 nije iskazana nijedna žalba te da se uskoro planira potpisivanje ugovora. Otvaranje ponuda za tendere 3 i 5 planirano je za 5. travnja. Kada se mogu očekivati opsežniji radovi na Aglomeraciji i koji je daljnji hodogram ovog projekta, bilo je naše sljedeće pitanje. — Nakon raspisivanja natječaja za tender 6 u planu je raspisivanje posljednjih natječaja za tendere 7 i 8. Što se tiče opsežnijih radova, na području užem Grada Dubrovnika oni će krenuti u sklopu tendera 2, a potom će uslijediti i sanacija hidrotehničkog tunela ispod Srđa, odvodnog kanala u povijesnoj jezgri te gradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Na širem području radovi se već izvode na potezu od Mokošice do Orašca – zaključili su za DuList iz Vodovoda Dubrovnik.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 30. ožujka 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist