GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova prošlog tjedna na 6. sjednici Gradskog vijeća. Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala. Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje – vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici. Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna. Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna. U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna. Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Održan sastanak s novom direktoricom CLIA Europe

Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovali su na konferencijskom zoom sastanku s predstavnicama CLIA-e, krovne organizacije cruise kompanija. Ovom prilikom upoznali su se s novoimenovanom glavnom direktoricom CLIA Europe, Marie-Caroline Laurent. Sastanku su prisustvovale i direktorica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni te Julie Green potpredsjednica za strateške komunikacije. Bila je ovo ujedno prilika za osvrnuti se na proteklu cruise sezonu, koja je unatoč covid krizi uspješno realizirana u 30 postotnom iznosu od 2019. godine, kao i na pripremu za sezonu krstarenja 2022. Gradonačelnik Franković izvijestio je o nastavku naplate cruise takse, kod čega će Grad Dubrovnik, kao i ove godine, iskazati fleksibilnost u odnosu na kapacitete kojima brodovi budu plovili. Ujedno su predstavljene aktivnosti i novosti vezano za Smart City i Respect the City projekte. Sljedeće sezone, prema sadašnjim najavama, očekuje se 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je potpuno usklađeno s planovima održivog turizma u destinaciji.

Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine bit će 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Održan prijem predstavnika udruga

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su predstavnik udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju. Zamjenica Tepšić zahvalila je predstavnicima udruga na kontinuiranoj suradnji i podsjetila da je upravo u partnerskom odnosu s njima i njihovim članovima Grad Dubrovnik u ožujku ove godine donio novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Zamjenica je istaknula formiranje Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. prosinca 2021.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist