GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
RAZVOJ EKOLOŠKI ODRŽIVOG PROJEKTA DUBROVNIK – ELAFITI GATE
Projekt će uključivati parkiralište s pristaništem i brodskom vezom za Elafite

Dubrovnik-Elafiti Gate koncept je povezivanja Dubrovnika s Elafitima, poglavito otocima Lopud i Šipan, a putem pristaništa za male brodove s dodatnom infrastrukturom koja bi se realizirala u Brsečinama. Ovaj koncept, koji je predstavnicima Grada Dubrovnika predstavio autor, arhitekt Željko Katalinić, naslanja se na postojeću ideju aktivacije Brsečina kao poveznice s Elafitima, komplementaran je brojnim strateškim i razvojnim dokumentima ove gradske uprave, počiva na korištenju obnovljivih izvora energije, a predstavlja i veliki doprinos izmještanju i diverzifikaciji turističke ponude uz brojne benefite za lokalno stanovništvo kao i sve građane Grada Dubrovnika. Prema izloženom konceptu, cilj je kod sadašnjeg odmorišta, smještenog uz magistralu, ponuditi dodatna parkirališna mjesta (120 mjesta realizirana kaskadno) i novoizgrađenom cestom stvoriti vezu s novim pristaništem za male brodove. Sveukupna energija potrebna za funkcioniranje ovog multifunkcionalnog projekta zasnovanog na eko tehnologijama crpila bi se iz samoodrživih izvora, uključujući i energiju potrebnu za punjenje električnih vozila i malih elektro brodova/trajekta kapaciteta od 10 do 35 vozila i do 150 putnika, a koji bi vozili za Elafite. U tom smislu, predviđeno je natkrivanje svih parkirališnih mjesta solarnim panelima, a koristila bi se i energija vjetra (vjetrenjača) te energija valova koja bi se dobivala putem pomičnog valobrana. Koncept obuhvaća i uređenje vidikovca te reciklažnog dvorišta kao reprezentativnog primjera takvih postrojenja, a postavili bi se i kiosci za turističke i prodajne potrebe lokalnih OPG-ova, info-centar za Dubrovačka gornja sela i Elafite. Za navodnjavanje zelenih površina i za potrebe protupožarne zaštite koristila bi se oborinska voda te ona dobivena biološkim pročišćavanjem otpadnih voda. Drop off/ on zona uz more uredila bi se kao park mediteranskog bilja. U naravi, realizacijom projekta Dubrovnik-Elafiti Gate povezuju se dijelovi Gornjih sela, ali i čitavo gradsko područje s Elafitima i osigurava se nova podloga za razvoj i razmjenu dobara i usluga.

Ovakav multidimenzionalan i složen projekt, koji je sada još na razini koncepta, Grad Dubrovnik nastavit će razvijati kako bi pravovremeno bio spreman za prijavu na financiranje iz EU fondova.

 

Grad ograničava korištenje jednokratne plastike

U okviru EU projekta ‘Plastic Smart Cities’, Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada obvezali su se ograničiti korištenje plastike za jednokratnu uporabu, a temeljeno na Odluci usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te prethodno donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje 2021. – 2026.. Tako je kao primjer dobre prakse započela postupna zamjena plastičnih spremnika za pranje/dezinfekciju ruku s onim višekratnim. Staklene boce nabavljene su u sklopu projekta mogu se puniti i opremljene su dozatorima. Naime, na natječaju za odabir najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget odabran je proizvod hrvatske firme HORTIRIVIERA d.o.o. – pero® zero refill starter set ‘Slobodo’ koji se sastoji od 100% prirodnog vodotopivog praškastog gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom. Industrija osobne higijene, inače, jedan je od najvećih proizvođača i zagađivača okoliša jednokratnom plastičnom ambalažom.

JESTE LI ZNALI DA….kupnjom 1 plastične boce dnevno stvaramo 13,1 kg plastičnog otpada godišnje, dok dnevnim korištenjem plastičnih šalica za kavu i čaj stvaramo čak 19 kg plastičnog otpada. godišnje.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 29. rujna 2021.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist