Aktualno

Plenković o poreznoj reformi: Nikome ništa neće faliti. Očekujemo i od poslodavaca dizanje plaća

Ovog ponedjeljka u prostorijama središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma održan je tjedni sastanak užeg i šireg Predsjedništva stranke, a nakon samog sastanka obratio se premijer Andrej Plenković.

– Što se tiče porezne reforme, mi ćemo je predstaviti idućeg tjedna – najavio je premijer. – Ono što smo mi uočili je suficit kada je riječ o prihodima jedinica lokalne samouprave. Oni imaju više prihoda od planiranih, a što ćemo s time? Povećati plaće, povećati osobni odbitak kako bi ljudima više ostalo više novaca na plaću, a dajemo i mogućnost čelnicima da ako vide da su im prihodi toliko veliki, da dodatno povećaju plaće. Stvaramo konkurenciju među jedinicama da eventualno smanje prireze. To su tri temeljne točke reforme, detaljno ćemo ih prikazati, ali ovo navodimo kako bi otklonili sve te puste špekulacije – dodao je, navodeći kako u petak ide rebalans proračuna.

– Lakše je ubirati jedan porez nego dva. Naravno, mi očekujemo od poslodavaca da povećaju plaće. Ako Vlada nadomjesti taj dio, onda očekujemo i od poslodavaca da plaće sami povećaju. Što je veći osobni odbitak, to je manji prihod od poreza na dohodak. Pokazat ću vam brojeve da vidite koliko su prihodi jedinicama lokalne samouprave porasli od poreza na dohodak, uz prirez, nikome neće ništa faliti – mišljenja je Plenković.

Kazao je kako je poanta države i proračuna da ”nešto ubire, pa onda vraća građanima”. – Mi ćemo taj novac distribuirati. Ima puno onih kojima su paketi pomoći puno pomogli. Mi nismo za to da se upetljavamo u slobodno tržište, ali mi smo morali uvesti mjere. Neće se nikakve mjere produživati za bezveze, u to budite sigurni – komentirao je, a prenosi Večernjilist.

 

Pročitajte još

PROGNOZA ACCUWEATHERA Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

[FOTO] Skoro 30 vatrogasaca sudjelovalo u vježbi na Donjem Brgatu

Dulist

Promocija ljepota Hrvatske i Dubrovnika kroz Vlogfest

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija