Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković o cjepivima: ‘Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto nepouzdano’

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Novinarima je bila nejasna pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

– Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze, rekao je Plenković i dodao:

– Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tada na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano, prenosi N1.

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: – Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni i da se poštuje načelo ‘pacta sunt servanda’.

Premijer kaže da se na europskoj razini radi na ubrzavanju isporuke naručenih doza, a zbog neizvjesnosti oko količina koje će stići u Hrvatsku nije bio spreman konkretnije najaviti plan cijepljenja, odnosno otkriti koliko bi, primjerice, građana moglo biti cijepljeno do lipnja.

– Dajte nam još koji tjedan, stalno se ažuriraju planovi dostave, za sada znamo da do kraja ožujka imamo 600 tisuća doza na raspolaganju, izjavio je.

Na dodatno pitanje o mogućoj nabavci Sputnjika V rekao je da se još nije došlo do faze razgovora o njegovoj cijeni.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija