Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković o cjepivima: ‘Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto nepouzdano’

Plenković o cjepivima: ‘Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto nepouzdano'

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Novinarima je bila nejasna pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

– Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze, rekao je Plenković i dodao:

– Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tada na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano, prenosi N1.

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: – Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni i da se poštuje načelo ‘pacta sunt servanda’.

Premijer kaže da se na europskoj razini radi na ubrzavanju isporuke naručenih doza, a zbog neizvjesnosti oko količina koje će stići u Hrvatsku nije bio spreman konkretnije najaviti plan cijepljenja, odnosno otkriti koliko bi, primjerice, građana moglo biti cijepljeno do lipnja.

– Dajte nam još koji tjedan, stalno se ažuriraju planovi dostave, za sada znamo da do kraja ožujka imamo 600 tisuća doza na raspolaganju, izjavio je.

Na dodatno pitanje o mogućoj nabavci Sputnjika V rekao je da se još nije došlo do faze razgovora o njegovoj cijeni.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist