Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković o cijepljenju AstraZenecom: Treba sve ispitati, čekamo stav EMA-e

cijepljenje cjepivo100

Iako sve više država obustavlja cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, u Hrvatskoj za sad nema promjena. Rekao je to ovog ponedjeljka i premijer Andrej Planković poručivši kako će se sutra vidjeti obedinjeni stav Europske agencije za lijekove (EMA).
-Naš predstavnik iz HALMED-a danas je sudjelovao na sastancima EMA-e. U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenja, a naš stav je da temeljito sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e – rekao je Plenković u izjavi medijima, donosi Index. Za nastavak cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj rekao je kako je to odluka struke.
-Koliko ja razumijem, stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na nedostatke – rekao je Plenković.
Osvrnuo se i na nabavu ruskog cjepiva Sputnik V. Ističe kako će Hrvatska čekati odobrenje te da je ovo cjepivo krenulo u proceduru na razini EMA-e.
-Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva – rekao je premijer.
-Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija – rekao je te napomenuo kako nitko nije znao da bi moglo doći do problema s proizvodnjom cjepiva.
-Nastao je problem jer kompanija, koja je tada izgledala kao najuspješnija i od koje smo najviše naručili, sad ima najviše problema u dostavi cjepiva. Nitko nije imao osjećaj da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje. No nije samo nama, već i cijeloj Europskoj uniji – rekao je dalje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist