Politika

PLATFORMA DUBROVNIK NAŠ GRAD Gradska uprava zaboravila je Mokošicu, mi ćemo to promijeniti

PLATFORMA DUBROVNIK NAŠ GRAD Gradska uprava zaboravila je Mokošicu, mi ćemo to promijeniti

Gradska uprava u protekle četiri godine nije napravila ništa za Mokošicu – poručili su ovog petka kandidati Platforme Dubrovnik naš Grad s konferencije za medije koju su održali u ovom gradskom naselju. Kao stanovnik ovog naselja, prvo je govorio kandidat za Gradsko vijeće Tihomir Matić, koji je istaknuo kako je Mokošica jednaka kao i 1987. godine kad se tu doselio.
Nedostaje parkinga, rekao je te istaknuo kako ga je nedovoljno napravljeno u protekle četiri godine.
-Nema garaže, ali ni malih projekata koji bi Mokošicu učinili mjestom ugodnog življenja. Nemamo društvene sadržaje, samo don Marinko okuplja mlade dok Grad za mlade, za mlade obitelji, ali i za naše stare nije napravio ništa – rekao je Matić. Spomenuo je i lungo mare uz rijeku, projekt o kojem je HNS govorio prije četiri godine, no s njim se nije nastavilo.
-Sve što sam spomenuo moglo se napraviti s EU fondovima. Gradska uprava zaboravila je Mokošicu i mi ćemo to promijeniti – rekao je Matić.
Mario Tevšić poručio je pak kako je Mokošica kad se gradila bila simbol nečeg novog, nečega u nastajanju, simbol da velike ideje imaju smisla i da su ostvarive. Posebno se osvrnuo na razvoj biciklizma, jer je upravo područje Rijeke dubrovačke i Mokošice idealno za biciklističke staze.
Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Nataša Gabričević rekla je kako će oni nastaviti tamo gdje se stalo, kad su u pitanju projekti u ovom naselju, ali oni mali koji zapravo čine našu svakodnevicu.
-Mokošica ima jednake probleme kao i mnoga starija stambena naselja u Dubrovniku, od parkinga, preko komunalnih problema te onih s cestama, ali i s nedostatkom zelenih površina. Puno se priča o EU fondovima, ova gradska vlast pričala je o silnim milijunima za infrastrukture projekte, ali svi mi živimo od malih projekata. Našu svakodnevicu čine male stvari koje se također mogu financirati iz EU fondova. Nema razloga da Mokošica čeka – poručila je.
Kandidat za gradonačelnika ove platforme Andro Vlahušić rekao je kako će nastaviti tamo gdje je stao, a prvi potez bit će mu trgovački centar kojega je još ranije planirao izgraditi Agrokor, danas Fortenova. Agrokor je izašao iz krize, poručio je, te nema razloga da se s projektom ne nastavi. Spomenuo je i 600 kvadrata koji su bili namijenjeni za društveni centar, baš kao i neobnovljene fasade zgrada, za što je projekt bio skoro pa gotov, a građani su u njemu trebali sudjelovati s tek trećinom sredstava. Obećao je i kako će se truditi da projekt župnog ureda u 50-postotnom iznosu financira Grad, a ostatak bi se osiguralo donacijama.
-Žao mi je što se odustalo od velikog pastoralnog centra. On nije zgrada nego centar života, spajanja starog i novoga – rekao je te naveo kako se u ovom naselju parking mora napraviti gdje god je to moguće, jer ga nikad neće biti dovoljno.
-Ideja i želja ljudi stvorili su ovaj grad, duboka mašta i teška vjera da je i na kamenu moguće napraviti najljepši grad – poručio je te još jednom spomenuo Fond za oporavak, na kojem će inzistirati, jer je on usmjeren ka ljudima, a ne velikim zgradama.

-Za Mokošicu mogu garantirati da će zgrade biti obnovljene, mogu garantirati da će trgovački centar napraviti jer je komunalni doprinos već plaće te da će se napraviti škola – naglasio je.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako se stanovnicima Mokošice ne bi smjele naplaćivati kazne zbog nepropisnog parkiranja, osim u slučajevima ometanja prometa.
-kazne nisu primjerene za Mokošicu. Ako je to samo za nas, a tu jest 99 posto za stanovnike, nije potrebno. Koliko god da se napravi parkinga neće biti dovoljno. Par stotina parkirnih mjesta je sigurno potrebno i to treba kao kontinuitet, a u međuvremenu ne naplaćivati kazne – rekao je Vlahušić za kraj.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist