Politika

OD EU FONDOVA DO TURIZMA, POLJOPRIVREDE, INVESTICIJA Roko Tolić predstavio izborni program ‘Županija za život’

OD EU FONDOVA DO TURIZMA, POLJOPRIVREDE, INVESTICIJA Roko Tolić predstavio izborni program 'Županija za život'

‘Županija za život’ naziv je izbornog programa nezavisnog kandidata za župana Dubrovačko-neretvanske županije RokaTolića kojeg je predstavio ovog petka  u hotelu Adria. Program se sastoji od ukupno 13 točaka i to efikasna i odgovorna županija, gospodarstvo kojem je županija partner, turistička godina, ne sezona, poljoprivreda kao potencijal, malo i srednje poduzetništvo, prometna povezanost kao preduvjet razvoja, komunalna infrastruktura, zdravstvena skrb dostupna svima, društvene djelatnosti za bolji životni standard, dostojanstven život osjetljivih društvenih skupina, program: Ostani tu!, energetski učinkovita županija i zelena županija.

-Živjeti na krajnjem hrvatskom jugu, treba znati kako, umjeti i iskoristiti sve potencijale koje ima. Moja misija proizlazi iz onoga čime sam se do sada u životu bavio, a to su odgovorne menadžerske funkcije. Potom sam prešao i u realno gospodarstvo, u Zračnu luku Dubrovnik koja je tržišno orijentirano poduzeće, ali i strateško poduzeće, najvažnije na hrvatskom jugu. Kada govorim o promjeni paradigme i načina upravljanja prije svega govorim o dokazano uspješnom menadžerskom upravljanju koje treba stvoriti županiju za sve. Menadžersko je upravljanje zaokret od čisto političkog ka menadžerskom načinu upravljanja koji odgovara aktualnom političkom trenutku, ali ne samo sada, nego i onim trenutcima koje budućnost pred nas stavlja. Prije svega, želim od županijske uprave od svih županijskih poduzeća u vlasništvu i suvlasništvu županije da naprave sasvim jasne planove svoga poslovanja, planove za koje će župan moći preuzeti ogovornost i za koje će znati kako se odvijaju i u kojim rokovima – istaknuo je Roko Tolić.

Dodao je kako je vrlo važan aspekt plan raspisivanja natječaja. Naglasio je kako je nedopustivo da zainteresirana javnost ne zna kada se što raspisuje i kako mogu sudjelovati. Istaknuo je kako su transparentnost i otvorenost srž svake efikasne županijske uprave.

-Sasvim je jasno da struktura županijskog proračuna nije dobra. 80 posto čine transferi države i na to možemo vrlo malo utjecati, ali ovih 20 posto je na nama kako ćemo ih iskoristiti i kako ćemo kreirati vlastite razvojne projekte – naglasio je Tolić dodavši kako su izlaz europski fondovi. Podcrtao je kako za zaposlenike u županij nema bojazni, da svi oni koji dobro rade svoj posao i ispunjavaju ciljeve ne moraju se brinuti za svoje radno mjesto.

-Naša županija je po povlačenju europskih fondova na tužnom posljednjem mjestu u Hrvatskoj Jasne su mi objektivne okolnosti i jasno mi je da se na neke fondove ne može aplicirati s obzirom na visoki stupanj razvoja, ali županija nije ravnomjerno razvijena, kudikamo najrazvijeniji je Dubrovnik, a ta činjenica umanjuje mogućnost da se aplicira na prijeko potrebne projekte koji bi pomogli stanovništvu ostalih krajeva – naglasio je Tolić predstavivši potom svih 13 stavki programa.

Efikasna i odgovorna županija

-Upravni odjeli nisu adekvatni. Nemamo upravni odjel koji u sebi nosi europske fondove. Bit će formiran Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove koji se uz DUNEA-u od prvog dana mora aktivno uključiti u sagledavanje naše pozicije u kontekstu novog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost koji će biti ‘biblija’ u gospodarstvu. Ukoliko tu budemo spretni u aplikaciji na njega, toliko će ova županija biti uspješna. Formirat ćemo i savjet za poljoprivredu kao i ured za reviziju i kontroling kako nam se ne bi događalo da ne znamo sve ekonomske aspekte poslovanja županijskih ustanova. Ne želim biti župan koji to neće znati. Participativno budžetiranje do sada je izostalo prilikom kreiranja proračuna. Nismo puno odmakli ni po pitanju digitalne županije. Digitalna transformacija će biti jedan od najizdašnijih segmenata potpore iz Europske unije i tu možemo napraviti puno – rekao je Tolić.

Gospodarstvo kojem je županija partner

-Ovdje podrazumijevam proaktivan i interaktivan pristup prema poduzetnicima. Imat ćemo upravni odjel koji će snažno promovirati investicije. Investitori se žale da im županija nije pružila ruku, da nisu pronašli način kako realizirati svoje interese. Želim svakom velikom projektu u županiji dati ubuduće asistenta iz županije koji će biti direktno odgovoran županu, a podržavat će taj projekt – istaknuo je Tolić.

Turistička godina, ne sezona

-U ovome segmetnu kao kapitalni projekt vidimo izgradnju kongresnog centra. Mislim da su potrebe takve da moramo imati i multifunkcionalni centar u jednom koji će biti sportskog, kulturnog i kongresnog karaktera pa i dvorana za održavanje koncerata. Naš je stav da treba uvažiti želju Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka po pitanju lokacije kongresnog centra – istaknuo je Tolić te dodao kako županijska Turistička zajednica mora otkriti cijelu županiju, a ne samo Dubrovnik.

Poljoprivreda kao potencijal

-Izrada jasne županijske poljoprivredne strategije je prioritet kao i intergracija poljoprivrede i turizma. Sustavi modernog navodnjavanja za Konavosko polje, desalinizacija Neretve prioriteti su i oko toga nema prijepora – naglasio je Tolić.

Malo i srednje poduzetništvo

-Poduzetništo je okosnica svaog gospodarstva, a poduzetnici su se u naoj županiji osjetili bitno zapostavljeni u odnosu na susjedne županije – naglasio je Tolić.

Prometna povezanost kao preduvjet razvoja

-Na ovome sam najviše u karijeri radio. Moramo adekvatnije poraditi na samoj međupovezanosti unutar naše županije. Lastovci vape za brodom koji će ih povezati sa središtem, stanovnici Elafita traže novi brod za ove otoke – istaknuo je.

Komunalna infrastruktura

-Zalagat ću se za obnovu postojećih i uspostavu novih sustava. Rade se veliki projekti na području naše županije. Pozabavit ću se i pitanjem vezova. Preko tisuću građana Dubrovnika traži da im se osigura vez i da ga čak plate. Ima prostora i za nautički turizam – rekao je Tolić.

Zdravstvena skrb dostupna svima

-Moramo pratiti zbog čega rastu dugovi u zdravstvu. Doživjeli smo dug od 300 milijuna kuna bez ikakve reakcije, samo uz riječi utjehe, a morala je intervenirati državna vlast – istaknuo je Tolić.

Društvene djelatnosti za bolji životni standard

-To je odjel koji je najaktivniji u županiji i na njega ide gotovo 80 posto proračuna. Po pitanju obrazovnog sustava planiramo školske projekte. Najbolje sam čuo potrebe Konavljana i činjenicu da cavtatska osnovna škola već godinama nema uvjete za rad ni sigurnost djece. Moja uprava će to pokrenuti u najkraćem mogućem roku. Povećat ćemo stipendije učenicima i studentima prema kriterijima izvrsnosti. Kanim uvesti građanski odgoj kao izborni predmet u osnovne i srednje škole.

Dostojanstven život osjetljivih društvenih skupina

-Poticat ćemo zapošljavanje osoba s invaliditetom, otvaranje privatnih domova za starije i nemoćne, brinuti o braniteljima. Povećanje županijskog umirovljeničkog dodatka je u našem fokusu kao i sigurna kuća – rekao je Tolić.

Program: Ostani tu!

-Ovim programom bismo zadržali mlade ljude u županiji. Predložit ćemo njegovo donošenje. Nudili bismo bespovratne poticaje koji bi se odnosili na kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana kao i bespovratna sredstva koja bi se dodjeljivala od 60 do 180 tisuća kuna – naglasio je.

Energetski učinkovita županija i zelena županija

-Uz digitalnu transformaciju upravo ovakvi projekti i zelene politike su nešto što će se obilno financirati iz EU fondova. Hitno je potrebno napraviti reviziju projekta Lučino razdolje – rekao je Tolić.

Inače, predstavljanju programa prisustvovali su i predsjednik županijske organizacije SDP-a Nikola Hajdić, kandidatkinja za Tolićevu zamjenicu Maja Erak i nositelj liste SDP-a i HNS-a Mišo Krstičević.

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist