Politika

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Prioriteti su nam očuvanje radnih mjesta, isplata plaća i socijalnih davanja

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Prioriteti su nam očuvanje radnih mjesta, isplata plaća i socijalnih davanja

Dugo ste članica SDP-a, ali tek sad ste istupili u prvi plan. Zašto ste se odlučili kandidirati na ovim izborima? Tako je, članica sam dugi niz godina te sudjelujem u Gradskom odboru SDP-a od 2017. godine. Odlučila sam se kandidirati zbog poziva našeg kandidata Ivana Tropana. Ivan je predstavio program i viziju SDP-a koja mi se jako svidjela. To je program koji se temelji na istinskoj socijaldemokraciji koju možemo promatrati u skandinavskim zemljama. Fokusira se na radnike, malo i srednje poduzetništvo te oživljavanju grada.

Je li Vama kao i SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika relativna politička anonimnost prednost u odnosu na ostale kandidate i zbog čega?
Mislim da nam je to prednost. Mnogi će reći da smo neiskusni političari, činjenica je da su svi ostali imali priliku provesti sve promjene za koje se zalažu, ali nitko od njih to nije napravio, i oni su ustvari i krivci za ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo. Ivan i ja smo poduzetnici i znamo stvoriti vrijednost, znamo probleme i imamo konkretna rješenja.

Iz Vaših dosadašnjih istupa vidljivo je kako veliku pažnju pridajete socijali i zdravstvu, zbog čega ste se posebno na to usmjerili?
Pa i moj profesionalni život kao doktora dentalne medicine, a onda naravno i kao majka dvoje prekrasne djece, nekako je usmjeren u tom smjeru. Želim da društvo koje gradimo za našu djecu bude društvo uvažavanja i jednakosti. Ono što se može primijetiti jest da se u Dubrovniku malo pažnje pridodaje tim temama. Naši sugrađani koji su najranjiviji su nažalost totalno zaboravljeni i pušteni su da se sami snalaze. U gradu koji je tako bogat i koji se hvalio rekordnim proračunima zadnjih godina, nedopustivo je da jedan dio populacije ne osjeti taj prosperitet.

Koje bi bilo područje Vašeg djelovanja kao zamjenice, ali i prvi korak koji biste poduzeli?
Moje područje djelovanja kao zamjenice odnosilo bi se na društvene teme. Jačanje građanskog društva, provedbe rodnog proračuna, uvođenje građanskog i seksualnog odgoja u škole, socijalne politike, briga o najranjivijim članovima našeg društva. Radila bih na programima pomoću kojih bi se našim kulturnim ustanovama omogućilo da postanu što samostalnije, da naši kulturnjaci i umjetnici i dalje mogu neometano stvarati i njegovati kulturnu baštinu. Naši prvi koraci bi bili vraćanje turista u grad jer nam treba biti prioritet spasiti glavni dio sezone. Za to imamo akcijski plan u četiri koraka: omogućiti besplatno PCR testiranje svim gostima koji ostaju duže od 4 dana, subvencioniranje direktnih linija prema Dubrovniku, smanjivanje aerodromske takse aviokompanijama te antigensko testiranje na našem aerodromu za goste koji dolaze.

Koji su glavne smjernice SDP-ovog programa?
Temeljni pravci našeg programa ‘Oživi Grad’ su: vratiti Gradske zidine Gradu te građanima povjerenje u političke strukture koje vode grad putem transparentnog proračuna gdje je vidljiva svaka uplata i isplata. U kategoriju ‘Oživimo grad za sve’ spadaju naša socijalna politika, mjere za jačanje civilnog društva, disperzija ponude na ostale dijelove grada i okolice. Sljedeće dvije godine će zasigurno biti krizne godine. Socijalni programi i politike bit će iznimno bitne kako bi našim sugrađanima osigurali dostojanstven život i kako bi pomogli u oživljavanju gospodarstva. Prioriteti će biti očuvanje radnih mjesta, isplata plaća i socijalnih davanja. Potom je tu ‘pravo na dom’. Smatramo naime kako je pravo na dom jedno od osnovnih ljudskih prava. Trenutni model dubrovačkog POS-a jednostavno nije dovoljno dobar. Grad je u mogućnosti graditi stanove po puno povoljnijim cijenama. Kad je riječ o prioritetnoj infrastrukturi, tu govorimo o boljim prometnim rješenjima, konačnom rješavanju problema oko kanalizacije i oborinske odvodnje, izgradnji garaža te ulaganju u sportsku infrastrukturu (polivalentna dvorana i atletska staza).

Turizam nam je jedini izvor prihoda, kako to promijeniti i na što bismo u sljedećem razdoblju trebali staviti naglasak?
Poznato je da je Dubrovnik dugi niz godina temeljio svoje gospodarstvo na turizmu. Ono što znamo je da turizam djeluje kao pojačivač ostalim granama gospodarstva te ga se kao takvog treba maksimalno iskoristiti za razvijanje ostalih izvora prihoda. Kratkoročno gledajući mi nismo u mogućnosti preko noći promijeniti način na koji punimo gradski proračun, ali zasigurno se može raditi na razvijanju nekih novih izvora prihoda. Dobar primjer je filmska industrija. Neosporiv je marketinški utjecaj snimanja velikih televizijskih i filmskih hitova poput Igre prijestolja i Ratova Zvijezda. Takvi projekti osim što van sezone mogu napuniti privatni i hotelijerski smještaj, također nude prilike za dodatnu zaradu mnogim našim sugrađanima. Dugoročno, Dubrovnik mora razvijati malo i srednje poduzetništvo, stvarati mladim stručnjacima prilike za napredovanje, ulagati u razvoj inovativnih tehnologija te iskoristiti svoj puni potencijal.

Po kojem se principu krojila lista za Gradsko vijeće i u čemu je njezina snaga?
Lista SDP-a je spoj energije, mladosti i iskustva. Mislim da smo sastavili najbolju listu, tu je spoj ljudi koji dugi niz godina stvaraju vrijednost i rade na razvijanju društva. Zanimljivo je da na prva četiri mjesta imamo ljude koji direktno svojim profesionalnim radom pridonose rastu gradskog proračuna.

Posljednjih godina SDP se gradio na liku i djelu Jadrana Barača. Nakon njegove ostavke, kakvo je stanje na terenu i kakav duh vlada u stranci?
Mogu samo pohvaliti kolegu Jadrana zbog načina na koji je reagirao. Mislim da bi mali broj političara postupio na takav način. Stanje na terenu je odlično. S jedne strane nam prilaze novi, mladi birači koji do sada nisu glasali jer nisu imali opciju koja ih predstavlja, a s druge strane dobili smo puno riječi hvale od naših starijih sugrađana koje je oduševila naša energija i vizija grada. Ankete nam davaju zasad visoko drugo ili treće mjesto. Ovim putem pozivam sve sugrađane da izađu na izbore 16. svibnja te da skupa oživimo grad.

Može li se i u Dubrovniku reći da je SDP druga najjača stranka kao što je u Hrvatskoj?
Mislim da SDP Dubrovnik ima još posla kako bi vratio povjerenje svih naših glasača. S Tropanom na čelu Gradske organizacije mislim da će se to i ostvariti. Naše ideje slobode, pravednosti i jednakosti duboko su utkane u dna naših sugrađana kroz moto Libertas. Vaša majka Tatjana Šimac Bonačić dugo godina je bila u čelništvu dubrovačkog SDP-a, a bila je i u posljednjem sazivu Gradskog vijeća.

Može li se reći da je u Vašoj obitelji došlo do smjene generacija?
Da, istina, bila je i u dva saziva među aktivnijim saborskim zastupnicima. Njezine radne navike mogu samo biti primjer kako bi se trebalo raditi i koliko bi netko trebao biti spreman za određene funkcije koje obnaša. Mišljenje moje mame, pa i stranke, je svakako da se treba pružiti priliku mladim snagama, osobito mladim ženama.

Koliko ste od nje naučili sve ove godine i koliko ćete drukčije pristupati politici?
Od mame sam u životu puno naučila i sve naučeno prilagodila svom karakteru. Za njene mandate i posao koji je odradila joj nitko ne može ništa prigovoriti. Što se mene same tiče, možda sam malo bolji strateg nego mama – ili jednostavno dio nove mlađe generacija žena koje su direktnije i sličnije muškim kolegama. Zadnjih 15 godina za našim obiteljskim stolom imala sam prilike slušati i učiti o politici i društvenim problemima. Možda se nismo uvijek slagali, ali sam uvijek mogla naučiti nešto novo. Ono što znam jest da ću uvijek biti spremna braniti slabije, boriti se za jednakost i pravdu naših sugrađana i biti im na usluzi.

Izbori 2021.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist