Grad

PITALI SMO NAŠE SUGRAĐANKE Hoće li im blagdanska trpeza biti manja zbog poskupljenja?

Poskupljenje raznih namirnica dio je naše svakodnevice. Nedavno je u nacionalnim medijima istaknuto kako bi cijene kruha, mlijeka, jaja, patata i svinjetine u idućoj godini mogle porasti za više od 40 posto. ‘Sitnica’!

Unatoč Vladinoj odluci o ‘zamrzavanju’ cijena nekih proizvoda, skuplja spenza većini ljudi dosta teško ‘pada’, posebno u ovog blagdansko vrijeme. Odlučili smo stoga pitati naše sugrađanke koje uživaju u kuhanju i pravljenju kolača, hoće li njihova blagdanska ‘ponuda’ na trpezi biti manja zbog skupoće.

Nešto drukčiji bakalar
Katija Guljelmović, čiju je čaroliju blagdanskog doma DuList imao priliku upoznati i osjetiti, ističe kako će ove godine neke stvari ipak reducirati.

-Šokirala sam se neki dan kad sam vidjela da je cijena bakalara 329 kuna. Cijena je nenormalna! Mislim da će ga ove godine jako mali broj ljudi uopće moći priuštiti za Badnji dan. Međutim, otkrila sam odličnu ričetu Ledovog bakalara u tempuri. I mislim da ću ove godine napraviti zamjensku ričetu (smijeh). Ne zato što ne bih mogla suprugu i meni priuštiti bakalar, nego jednostavno nas ima ove godine puno na objedu i to mi je puno isplativije. Strašno mi se svidjela ta ričeta, istestirala sam je i odlična je – naglasila je Guljelmović. Što se tiče kolača, rekla je kako će ih sigurno ove godine biti manje.

-Ali, isto ću se svim silama truditi da mi cijela kuća vonja od jutra do mraka. Svakako sam za to da se nekakvim blagdanskim ugođajem, kolačićima i lijepom ričetom počastimo i zasladimo – zajedno! Blagdane, posebno Božić, čini obitelj za stolom tako da ne bismo trebali pridodavati pažnju tome što ćemo sve jesti i koliko će različitih kolača biti na stolu – kazala je. Vratila se u prošlost i prisjetila nečega što je prije bilo normalno i svakodnevica.

-Naše su babe koristile svinjsku mast za pravljenje kolača. Pa ćemo se i mi pomalo vratiti na svinjsku mast (smijeh). Sve su se slastice činile s maslinovim uljem i svinjskom masti. Možda je ovo pravi momenat da se te stare ričete s tim sastojcima vrate na naše trpeze – istaknula je.

‘Neće biti nekog obilja’
Naša sugrađanka Ana Miličić rekla je da će se ona, kao i njena obitelj, za blagdane truditi jesti manje, ali kvalitetnije.

-S poskupljenjima koja nisu mala i poprilično su značajna, pokušavamo racionalizirati potrošnju, ne samo u pripremanju slastica, nego i u svakodnevnom životu. Tako da, što se tiče blagdana, nećemo ići na neku količinu, već ćemo praviti nešto što svakoga veseli i što svi volimo, i gdje nećemo gledati svaku kunu. Bit će to drukčija jela od onih nekih svakodnevnih – da se ipak zna da je festa. Neće biti nekog obilja i nećemo se prejedati. Gledat ćemo jesti manje, a kvalitetnije – rekla je Miličić. Naime, s kćeri Luciom, koja isto obožava kuhati, dogovorila se da će činiti pašticadu i stonsku tortu.

-Probat ćemo napraviti stonsku tortu! Našla sam neki recept od moje pokojne tetke. To su te dvije stvari što smo odredile da ćemo napravit’. Uopće se ne opterećujemo – dodala je. Naglasila je među ostalim kako nikad nije uvela tradiciju spravljanja bakalara za Badnji dan.

-Moji roditelji su spravljali bakalar, a ja sam oduvijek smatrala da je to nekako preskupo. Poštujem i volim tradiciju, ali nekako ne dam postati ‘rob’ nečega. Bakalara svi negdje okusimo u te dane, ima ga gdje god se okrenemo. Tako da nikad nisam osjetila potrebu da ga baš moram i doma spravljati. Doma idemo na, možemo reći, jeftinije varijante nečega prigodnog i posnog – istaknula je.

‘Božić je jedanput godišnje…’
Jelica Kmetović Hercigonja, koja je također otvorila vrata svoga doma DuListu i predstavila blagdanski ugođaj, već je krenula s pravljenjem kolača.

-S obzirom na poskupljenje, možda ću malo manje toga praviti, ali ne znam… Božić je jedanput godišnje i nekako mi se čini da ga u tom kontekstu treba tako i gledati. Jest, sve je skupo, međutim – gledaj danas uštedjet’ na ovome, gledaj tako i sutra – i onda kad ćemo živjet’? Tako da, ono što sam zamislila i što imam običaj napraviti, napravit ću i ove godine. Tu ne odustajem – naglasila je. Bakalar će biti neizostavno jelo na njenoj blagdanskoj trpezi.

-Uvijek se u mene doma pravi bakalar na Badnji dan. Na Božić idem kod prijatelja ili u obitelji. I ostat ćemo na bakalaru! – ističe naša sugovornica.

Pročitajte još

U Dubrovniku u siječnju ostvareno 30 tisuća noćenja

Dulist

FESTANJULI VLAHO MILIĆEVIĆ I MATO KONSUO Klikli smo na prvu! Ostat ćemo prijatelji cijeli život

Dulist

UOČI FESTE I DANA GRADA Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Boninovu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija