AktualnoUrednički izbor

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

Odlaze li u prošlost napojnice u gotovini? Prilikom plaćanja računa kre­ditnom karticom u restoranu ili kafiću, napojnicu ćete također moći ostavljati putem kartice. Neće više biti potrebno nositi gotovinu sa sobom niti posjeći­vati bankomate, što ujedno i štedi vaše vrijeme. Ovih dana se obilježava dvije godine od kad su ugostiteljska udruženja sa sad već bivšim ministrom finan­cija Zdravkom Marićem otvorila temu o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije. Kako naglašavaju iz Udru­ženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvat­ske gospodarske komore, dvije godine kasnije u pripremi su zakonodavnog prijedloga i razgovaraju o datumu stu­panja na snagu. ­
O važnosti ove odluke za DuList su komentirali Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelat­nosti Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrov­nik i Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, kao i Viktor Kužnin, vlasnik ugostiteljskog objekta B49. Dubrovački ugostitelji zadovoljni su ovom odlukom i podržavaju njenu provedbu.
— Ovo je prvenstveno dobra stvar za naše radnike. Mi ugostitelji smo se počeli boriti za ovu odluku od 2019. u razgovorima s ravnateljem porezne uprave, bivšim ministrom Marićem i izgleda da je sad konačno ‘palo na plodno tlo’. To je jako dobra stvar za stimulaciju naših zaposlenika jer su se često događale situacije da gosti pla­ćaju karticom, a žele ostaviti i napoj­nicu, što to dosad nisu mogli, a da to ne bude oporezivano kao da je doho­dak. Pozdravljam svaku odluku koja će doprinijeti olakšanju poslovanja, poreznom rasterećivanju i većim pri­hodima nas i naših radnika – komen­tirao je Ante Vlašić.
Prilagodit će se POS uređaji za naplatu karticama tako da će na POS uređaju gost moći unijeti iznos napoj­nice koju želi ostaviti.
— Do kraja godine bi sve trebalo biti riješeno, u smislu Porezne uprave i načinom na koji se to regulira, s time da će biti limitiran iznos. Govorilo se o iznosu do 5 tisuća kuna mjesečno, do otprilike 25 tisuća kuna godišnje, tako očekujemo kroz ovu godinu da će se to riješiti i da će se od 1. siječnja 2024. napojnice moći ostavljati na karticu, odnosno ostavljati preko kreditnih kar­tica – naglasila je Nikolina Farčić.

Olakšavanje poslovanja konobarima
Konobarima ubuduće neće padati mrak na oči kada vide da gost plaća kar­ticom. Prođe li ovaj prijedlog, pa gosti budu mogli u POS uređaj za naplatu unijeti i manču, što sada nije moguće konobarima će ona sjesti na račun, a sav primitak od napojnice preko dogo­vorenog neoporezivog praga, oporezi­vat će se kao drugi dohodak.
— Prije se plaćalo previše poreza na napojnice, a do 10 posto, ako sam dobro shvatio, ne plaća se nikakav porez, a preko 10 posto se plaća. Sam djelatnik će znati hoće li mu to biti naplaćeno i mislim da će njemu tako biti lakše. Do sada je djelatnik pitao prilikom kartičnog plaćanja može li se napojnica izdati u novčanicama, a ovako će i vlasnik imati veću kontrolu jesu li djelatnici dobili napojnicu ili ne jer se napojnica izdana u novčanicama ne može kontrolirati – istaknuo je Vik­tor Kužnin.

Odluka stupa na snagu sljedeće godine
Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primi­tak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivat će se kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka. Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostitelj­skih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neopore­zivi limit i uputiti izmjene triju zakona u proceduru.
— Ovakav tretman napojnica direk­tno će podizati osobni bonitet rad­nika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasi­gurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ova­kvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvod­nica pozitivne prakse naplate napoj­nica te ne samo da će to značiti zadr­žavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i pota­knuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedosta­tak predviđenog rješenja je što nje­gova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – za medije je rekla Jelena Tabak, predsjednica Udruže­nja ugostiteljskih djelatnosti hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte još

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist