AktualnoUrednički izbor

PITALI SMO Napojnice postaju dio računa. Jesu li dubrovački ugostitelji zadovoljni odlukom?

konobar sezonci04

Odlaze li u prošlost napojnice u gotovini? Prilikom plaćanja računa kre­ditnom karticom u restoranu ili kafiću, napojnicu ćete također moći ostavljati putem kartice. Neće više biti potrebno nositi gotovinu sa sobom niti posjeći­vati bankomate, što ujedno i štedi vaše vrijeme. Ovih dana se obilježava dvije godine od kad su ugostiteljska udruženja sa sad već bivšim ministrom finan­cija Zdravkom Marićem otvorila temu o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije. Kako naglašavaju iz Udru­ženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvat­ske gospodarske komore, dvije godine kasnije u pripremi su zakonodavnog prijedloga i razgovaraju o datumu stu­panja na snagu. ­
O važnosti ove odluke za DuList su komentirali Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelat­nosti Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja udruženja obrtnika Dubrov­nik i Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, kao i Viktor Kužnin, vlasnik ugostiteljskog objekta B49. Dubrovački ugostitelji zadovoljni su ovom odlukom i podržavaju njenu provedbu.
— Ovo je prvenstveno dobra stvar za naše radnike. Mi ugostitelji smo se počeli boriti za ovu odluku od 2019. u razgovorima s ravnateljem porezne uprave, bivšim ministrom Marićem i izgleda da je sad konačno ‘palo na plodno tlo’. To je jako dobra stvar za stimulaciju naših zaposlenika jer su se često događale situacije da gosti pla­ćaju karticom, a žele ostaviti i napoj­nicu, što to dosad nisu mogli, a da to ne bude oporezivano kao da je doho­dak. Pozdravljam svaku odluku koja će doprinijeti olakšanju poslovanja, poreznom rasterećivanju i većim pri­hodima nas i naših radnika – komen­tirao je Ante Vlašić.
Prilagodit će se POS uređaji za naplatu karticama tako da će na POS uređaju gost moći unijeti iznos napoj­nice koju želi ostaviti.
— Do kraja godine bi sve trebalo biti riješeno, u smislu Porezne uprave i načinom na koji se to regulira, s time da će biti limitiran iznos. Govorilo se o iznosu do 5 tisuća kuna mjesečno, do otprilike 25 tisuća kuna godišnje, tako očekujemo kroz ovu godinu da će se to riješiti i da će se od 1. siječnja 2024. napojnice moći ostavljati na karticu, odnosno ostavljati preko kreditnih kar­tica – naglasila je Nikolina Farčić.

Olakšavanje poslovanja konobarima
Konobarima ubuduće neće padati mrak na oči kada vide da gost plaća kar­ticom. Prođe li ovaj prijedlog, pa gosti budu mogli u POS uređaj za naplatu unijeti i manču, što sada nije moguće konobarima će ona sjesti na račun, a sav primitak od napojnice preko dogo­vorenog neoporezivog praga, oporezi­vat će se kao drugi dohodak.
— Prije se plaćalo previše poreza na napojnice, a do 10 posto, ako sam dobro shvatio, ne plaća se nikakav porez, a preko 10 posto se plaća. Sam djelatnik će znati hoće li mu to biti naplaćeno i mislim da će njemu tako biti lakše. Do sada je djelatnik pitao prilikom kartičnog plaćanja može li se napojnica izdati u novčanicama, a ovako će i vlasnik imati veću kontrolu jesu li djelatnici dobili napojnicu ili ne jer se napojnica izdana u novčanicama ne može kontrolirati – istaknuo je Vik­tor Kužnin.

Odluka stupa na snagu sljedeće godine
Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primi­tak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivat će se kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka. Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostitelj­skih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neopore­zivi limit i uputiti izmjene triju zakona u proceduru.
— Ovakav tretman napojnica direk­tno će podizati osobni bonitet rad­nika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasi­gurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ova­kvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvod­nica pozitivne prakse naplate napoj­nica te ne samo da će to značiti zadr­žavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i pota­knuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedosta­tak predviđenog rješenja je što nje­gova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – za medije je rekla Jelena Tabak, predsjednica Udruže­nja ugostiteljskih djelatnosti hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist