Koronavirus u Hrvatskoj

PITALI SMO Kako dubrovački poduzetnici komentiraju Vladine mjere?

grad stradun03

Vlada Republike Hrvatske održala je ovog četvrtka sjednicu na kojoj je usvojila travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme epidemije koronavirusa. Prva od mjera je povećanje pomoći poduzetnicima s 3250 na 4000 kuna za isplaćivanje plaća. Vlada se odlučila i za mjeru u području javnih davanja – neki će poduzetnici biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza, dok će neki biti djelomično oslobođeni ovisno o padu prihoda. Kristina Kriste iz agencije Dubrovnik Luxury Weddings smatra Vladine mjere pozitivnima.

-Pogotovo za vitalnost grada i agencija sličnih nama koje su bazirane na stranim klijentima. Mi praktički bez ovih mjera ne možemo funkcionirati. Nema šanse da se isplaćuju plaće radnicima ako ne postoji određen prihod kojega sada nema i kojega neće biti iduća tri mjeseca – rekla je Kriste. Hoće li se morati produljivati mjere i dokad će se moći isplaćivati plaće, jedina su joj trenutno briga.

-Zbog ovih mjera ne trebamo razmišljati o otpuštanju radnika što nam daje sigurnost i radnicima u tvrtki. Jedina je briga hoće li se mjere produljivati, ako sezone ne bude. Trenutno ne moramo razmišljati o otpuštanju radnika, ali eventualno moramo prilagođavati plaće novonastaloj situaciji. Za ožujak nismo uzeli Vladine mjere. Htjeli smo ispasti što više korektni prema radnicima i isplatili smo normalne plaće kako bi se mogli prilagoditi situaciji – naglasila je.

-Mislim da su ovo pozitivne mjere za većinu osoba, no sve zavisi u kakvoj je tko situaciji. Pitanje je imaju li ljudi novaca na računu, koliko ih imaju… Nažalost, postoje i oni kojima ove mjere neće biti dovoljne – navodi. Smatra kako je u ovoj situaciji napravljeno puno, no i da će se mjere sigurno prilagođavati situaciji.

-Bili bismo najsretniji da možemo funkcionirati samostalno bez ikakve pomoći države. Mislim da to nikome nije bilo na pameti. Nitko se nije nadao da će doći u ovu situaciju. Inače, zasad se vjenčanja u velikoj mjeri ‘prebacuju’ u 2021. godinu. Ne otkazuju se, već odgađaju. No, do 2021. treba preživjeti i zadržati radnike kako je god to moguće – ističe Kriste.

Predsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika ‘Plavi taksi’ Ivica Smoljko naglasio je kako je ‘svaka mjera dobra, ali kako čekaju početak primjenjivanja kako bi znali njihov konkretan učinak’.

-Mi normalno isplaćujemo plaće i plaćamo doprinose, još nikakve olakšice nismo vidjeli, a ostali smo realno bez posla. Ako netko naš i radi, 50 posto posla obavimo gratis, a ovih drugih 50 posto samo naplatimo. Osobno dnevno između 40 do 50 kilometara vozim gratis. Lijepo je čuti o mjerama, ali mi smo ovaj mjesec morali sve obračunati ‘po starome’. Imamo još uvijek jako loša tumačenja kako sve provesti po novim mjerama. Lijepo je čuti da će se opraštati dugovi i slično, ali neka napokon stupe na snagu sve te mjere – ističe Smoljko dodajući kako, nažalost, gotovo pa da ni ne rade, već im je u pogonu svega desetak do 15 vozila.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera za vrijeme pandemije ne rade, primjerice, frizeri pa tako ni naša sljedeća sugovornica frizerka Zrinka Raguž, vlasnica jednog salona u Dubrovniku. Naglašava kako pozdravlja mjere koje je Vlada donijela.

-Trenutno svi skupa nismo u dobroj situaciji. Činjenica je da je pandemija na sve utjecala. Zato mi je bilo koja mjera svakako dobrodošla. Uvelike mi znači i poticaj Vlade od 4000 kuna za zaposlenike. Ako se budu držali polovice ovoga što su najavili, ja bih bila presretna. Mislim da neće biti nekog prepucavanja u Saboru oko ovoga, da će proći njihovu proceduru. Čini mi se da se Vlada stvarno angažirala oko ovoga jer smo kolektivno u ovoj situaciji. Komentiram i s kolegicama te su i one globalno zadovoljne predloženim mjerama – rekla nam je Zrinka Raguž.

Vladinim mjerama uvelike je zadovoljna i gradska vijećnica DUSTRA-e, turistička vodička, ali i vlasnica turističkog obrta Ivana Šepak.

-Pozorno sam pratila izlaganje mjera i to što su predstavili mi se izuzetno sviđa. Vrlo smo zadovoljni mjerama. To, naravno tek ide na sjednicu Sabora da oni odobre, a vjerujem i da će se oporba u ovome složiti, da je riječ o konsenzusu. Voljela bih kad bi te mjere bile ekspeditivne, bojim se da ovo što smo do sada vidjeli ide jako sporo. Ja sam već prije tjedan dana podnijela zahtjev, praktički dva dana nakon što je objavljeno gdje i što treba podnijeti. Mi obrtnici imamo našu Obrtničku komoru koja vodi brigu o svemu tome i obavještavaju nas putem maila. Apelirala bih ovim putem na sve obrtnike da provjeravaju svoje mailove pa i spam i junk jer Obrtnička komora sve doslovno šalje na mail, da se članovi pravovremeno izjasne, a ako imaju bilo kakve upite slobodno mogu zazvati brojeve telefona koji su navedeni na internetskim stranicama. Oni na to imaju pravo, a mi tu komoru na kraju i plaćamo. Sada dolazi do izražaja koliko nam ona vrijedi. Da ne bi bilo da bi neki obrtnik bio zakinut za svoje mjere, da ne bi mu prošlo ispod radara, da ne bude da im nitko nije rekao. Neka provjeravaju mailove i pitaju sve komoru – rekla je Šepak dodavši kako se raduje mjerama i da se nada kako će se one početi primjenjivati nakon saborske procedure točno onako kako ih je premijer Plenković predstavio.

Šepak dodaje kako joj je jedna pojava oko situacije s koronavirusom najzanimljivija i najpozitivnija.

-Čini se da je u cijeloj ovoj situaciji pandemije digitalizacija koju je Karamarko zazivao konačno zaživjela. Više nam pečat nigdje ne treba, ne treba dolaziti osobno na šaltere institucija, sve se odjednom može telefonski i putem maila. Drago mi je da je hrvatska birokracija napokon otkrila čari interneta – rekla je Šepak te zaključila ‘samo neka počne sezona da sve ovo zaboravimo’.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist