Zanimljivosti

Pet posto dubrovačkih očeva prisustvuje porodu

U dubrovačkoj Općoj bolnici postoji mogućnost prisustvovanja očeva na porodu. Ukoliko otac želi biti nazočan porodu, mora proći tečaj za trudnice čija cijena, i za trudnicu i za pratioca iznosi 300 kuna. No, za to odlučuje se svega 5 posto dubrovačkih bračnih parova.

– Stav liječničkog kolegija ginekološko-porođajnog odjela Opće bolnice Dubrovnik o prisustvovanju očeva ili partnera uz rodilju prilikom porođaja je da prisustvovati mogu oni koji su prošli tečaj za trudnice u Općoj Bolnici Dubrovnik. Prisustvovanje tečaju je obavezno i za rodilju i za pratnju.
Tečaj traje 10 sati kroz jedan mjesec, odnosno svake srijede.  Pratilac rodilje neizostavno mora prisustvovati predavanjima o porođaju i patologiji porođaja koje predavaju ginekolog i primalja. Inače predavanje još drže psiholog, pravniki, viši fiziterapeut i viša medicinska sestra – ističe šef ginekološko – porođajnog odjela OB Dubrovnik dr. Ilija Krmek. 
 
S druge pak strane, Klinički-bolnički centar Rijeka naplaćuje od 2005. godine prisutnost porodu 375 kuna. Cijenu je odredilo Upravno vijeće KBC-a. Nakon izmjena Zakona o PDV-u, cijena prisustva porodu od 1. siječnja 2010. narasla je sa 300 na 375 kuna. Prisustvo porodu naplaćuju još neka rodilišta, primjerice u Varaždinu, dok kod drugih da bi otac mogao prisustvovati porodu mora zajedno sa suprugom proći trudnički tečaj,  čija cijena varira između 300 i 400 kuna.
 

Pročitajte još

Čelni čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin uživa čitajući knjigu o dubrovačkom nogometu u izdanju DuLista

Dulist

Dan u znaku policije: sportska natjecanja i misa povodom blagdana njihovog zaštitnika

Dulist

ŠTO POLICAJCI RADE? Vrtićarci i školarci iz Konavala posjetili PGP Grudu i MCGP Karasoviće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija