Aktualno

PEOVIĆ O SCHENGENU Rigorozniji režim kontrole značit će kilometarske kolone na ulazu u Hrvatsku

PEOVIĆ O SCHENGENU Rigorozniji režim kontrole značit će kilometarske kolone na ulazu u Hrvatsku
Tonči Peović

I tako je aklamacijom zemalja članica odobren ulazak Hrvatske u schengenski bezgranični režim s tim da se odluka primjenjuje od 01.01.2023, u roku od dvadesetak dana od dana donošenja odluke, što je svojevrsni rekord u brzini primjene odluke – ističe na svom Facebook postu stručnjak za zrakoplovstvo, pilot, bivši direktor ZLD, konzultant… Tonči Peović.

Prenosimo njegov komentar u cijelosti:

Do tad treba ukloniti cestovne nadzorne punktova prema Sloveniji i Mađarskoj, kao i one pomorske prema Italiji, odnosno svim drugim članicama iz kojih se može doploviti brodom, a pojačati punktove prema BiH, Srbiji i Crnoj gori. Biti će izazov i kontrolirati jahtu koja je doplovila iz Francuske ili Grčke i ne ide na graničnu kontrolu, od one koja je dopovila sličnim rutama iz Albanije ili Crne Gore.

No što se tiče zračnog prometa, u Schengen se ulazi u nedjelju, 26. ožujka 2023. što će odmah osjetiti dolazni putnici prema Hrvatskoj, no sa povratnim letovima prema europskim destinacijama neće biti tako jednostavno niti primjenjivo od 26. ožujka.

Naime, većina čvornih zračnih luka Europe imaju ograničene kapacitete i točno definirane parking pozicije za dolazne letove. Ukoliko se sa parking pozicije odlazi autobusima na platformi, autobus će putnike dovesti na schengenski dolazak, no ukoliko je kompanija ugovorila slotove na avio-mostovima, neće biti jednostavno premjestiti zrakoplove na drugi avio-most, kako bi se putnike uvelo na schengenski dolazak, pa će trenutni režim potrajati još neko vrijeme, dok europski aerodromi u suradnji sa aviokompanijama ne dogovore druge dolazne koridore, što moguće može značiti i druge agente za zemaljsko opsluživanje.

Da promjene nisu jednostavne možemo svjedočiti time što putnici koji često dolaze na europske čvorne zračne luke ponovno prolaze zaštitne preglede, unatoč činjenici da je Hrvatska članica ‘One Stop Security’ koncepta, koji definira da putnik koji je jednom zaštitno pregledan na nekom od europskih aerodroma, ne treba ponovno biti pregledan na drugom europskom aerodromu. No u praksi svi mi koji često putujemo svjedočimo da smo na Frankfurtu, Amsterdamu ili drugim aerodromima, provodili sate u redovima za ponovni zaštitni pregled.

Da stvar sa nadzorom granice nije jednostavna potvrđuju iz Europske komisije gdje se najavljuje da će u svibnju 2023. stupiti na snagu puno rigorozniji režim kontrole granice prema trećim zemljama uzimanjem biometrijskih podataka os svih putnika (popularno nazvan Entry/Exit System). Sustav će registrirati ime osobe, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otiske prstiju i snimljene slike lica) te datum i mjesto ulaska i izlaska.

To za našu županiju znači kilometarske kolone na ulasku u RH jer će svi putnici na nekom mjestu morati izaći iz vozila kako bi im se uzeli biometrijski podatci. Obavljanje ovog procesa bit će veliki izazov za materijalne i ljudske resurse policije. Nadam se da će se osigurati civilizacijska infrastruktura za one putnike koji u vozilima budu na suncu čekali satima na ulazak u RH.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist