DuList INKultura

PEDESET LJETA ‘Linđo je ljubav. Mi smo rasli s njim, ali je i Linđo rastao uz nas!’

PEDESET LJETA 'Linđo je ljubav. Mi smo rasli s njim, ali je i Linđo rastao uz nas!'

U nekadašnjem restoranu Jadran, danas Klarisi, okupilo se veselo društvo. Unatoč kiši, osmijesi nisu silazili s lica. ‘Kenova? Kako si?’, Mala ti je bila na audiciji?’, ‘Ajme otkad se nismo vidjeli’…Veterani Linđa, prve generacije, večeras su se, malo pričom, a malo i fotografijama, prisjetili kako je bilo daleke 1965. godine, kada je Linđo svoju započeo vječnu priču njegovanja i ljepote baštine.

Mjesto u kojem su započele s nastupima prve, one male sekcije folklora, gdje je narastao ansambl, večeras je bilo emotivno. Umjetnički voditelj Linđa Sulejman Muratović prisjetio se dana kad se vježbalo u Preparandiji, same početke…

-Tad su počele prve probe, bilo je 19 djevojaka i niti jedan plesač! Morali smo uzeti vojnike kako bi plesali. I eto! – ističe Muratović, uz odgovor na pitanje što je za njega Linđo:

-Linđo je život, jednostavno. Cijeli život radim u Linđu, nisam puno znao, ali sam se zajedno s Linđom školovao. Obišli smo ne baš cijeli svijet, ali dosta toga. Prijatelji, život, obitelji – sve to znači biti u Linđu – istaknuo je Muratović.

Đorđe Begu, lijeričar Linđa, jedini je od prvog dana do danas kontinuirano u Linđu.

Počeo sam tako da sam uzeo harmoniku, pričekao Sulu dok je bio u vojsci, da bismo pošli u Preparandiju, da bi započela prva proba – prisjetio se Begu, te na pitanje što je sve prošao u Linđu i s Linđom, kratko će uz smijeh: ‘Bolje pitajte što nisam prošao!’

50-godina-Lindja-tratamenat-(2)-Djordje-Begu

– Od nebrojeno puno mjesta, do puno uspomena. Evo, nikad nisam bio u Makedoniji, a bio sam sedam, osam puta u Americi – to je zanimljivo! Kroz Linđo su prolazile obitelji, djeca, unuci. Ako pitate je li Linđo život, nije. Pedeset godina, to je više od jednoga života! – ističe Begu.

‘Linđo je najveće prijateljstvo’

Najviše je Linđu značio u počecima prvi odlazak u Italiju na Maggio di Bari. Stoga su u večerašnjem druženju kroz mnoge ruke prošle fotografije tog događaja, gdje su Linđovci zablistali u punom sjaju i osvojili, naravno – prvo mjesto. Bilo je lijepo, kažu na druženju, prisjetiti se tih događanja, tih balanja, te ekipe… Kakva su to bila prijateljstva! Bilo je i zafrkancije i svega, malo i ne baš tako lijepih trenutaka, ali sve se to zaboravi kad je dobro društvo.

Gospođe Anđelka Seka Grgurević Laptalo i Davorka Šperanda tu su od samih početaka, jedna od 1964., a druga od 1965. godine, de facto od osnutka.

– Što je za nas Linđo? Najveće prijateljstvo na koje se može naići. Linđo je kao druga majka, nešto divno, i neka tako ostane vječno. To se gaji, da nije bilo zajedništva, ne bi bilo ovakvih zdravih druženja – složne su gospođe Seka i Davorka, a Davorka uz to dodaje i to kako su iz njezine obitelji mnogi zabalali.

-Ja, rođak i rodica, neput i nepuča, a jučer je primljena u ansambl od moje nepuče i kćerka! – ističe gospođa Davorka.

– Vjerujem da će se mnoge generacije još pojavljivati u Linđu – ističe pak gopođa Seka.

Iz Linđa i brakovi ‘duraju’

-Od 1966. sam tu, a moram priznati, ona je došla godinu dana prije mene – uz veliki osmijeh će gospar Frano Lubura. On i njegova Mare drugi su bračni par iz Linđa.

-Kad smo se oženili, jedno vrijeme smo zajedno i balali i putovali. Međutim, onda dođu obaveze, poslovi, pa obiteljske obaveze. Naš zajednički bračni ‘staž’ u Linđu i nije bio tako dug, ali zato ovaj izvan Linđa jest – ističe Lubura.

50-godina-Lindja-tratamenat-(25)

– Bilo je brakova i između plesačica i glazbenika, plesača, imamo raznih kombinacija, pa i do današnjih dana, do prije par godina – napominje.

Gospođa Nataša Beus i Luko Brailo plesni su partneri kako od samih početaka, tako i do dan danas.

– U Linđu sam od 1965., skoro od početka. Za mene je Linđo i bio i ostao ljubav. Mi smo odrasli uz Linđa i Linđo je odrastao s nama – ističe Nataša, dok Luko dodaje:

Otišli smo svako svojim putem, ali kad su feste, zna se kako se pleše. To se ne da opisati, to je jednostavno – Linđo – ističe Brailo.

50-godina-Lindja-tratamenat-(28)

A DuList im nakon tratamenta u nekadašnjem Jadranu, želi još najmanje pedeset godina, a sudeći po njihovom dobrom duhu i raspoloženju, iskra Linđa još je itekako živa u njima. Rado će ju pokazati na velikom koncertu na kojeg su svi pozvani, 27. studenog, gdje će u Gospinom polju nastupiti preko 300 plesača, veterana, generacija – Linđa.

Inače, na samom otvaranju prisutne su pozdravili, u ime organizacijskog odbora Luko Brailo, potom ravnateljica Linđa Anuška Matušić, pročelnica za kulturu Ana Hilje te direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić, koji su poželili dobru festu u idućih par mjeseci te i dalje izvrstan rad, uputivši im jedno veliko ‘hvala’, za svih pedeset godina rada.

 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist