Zanimljivosti

Partio nam je dundo Krešo

Partio nam je dundo Krešo

Uz obitelj i rodbinu, te veliki broj prijatelja, među kojima ponajviše nekadašnjih i preostalih stanovnika Grada – stare gradske jezgre, ove nedjelje popodne na groblju Sv. Matije u Župi dubrovačkoj sahranjen je gospar Krešo Nikić.    

Veliki gospar Krešo Nikić svakako jedan je od neizostavnih likova Grada i posebno kvarta Za Rokom. Omiljen lik, neizostavni dio đira Stradunom, ipak je za čeljad Grada bio najpoznatiji po sportovima kojima se bavio. Još u ranoj mladosti bio je boksač i član BK Dubrovnik, zatim sjajan plivač s nekoliko državnih rekorda, te iza tog i odličan vaterpolist mlađih sekcija VK Jug. Unatoč velikom talentu, aktivnim bavljenjem sportom prestaje sa 19 godina, ponajviše zbog teške obiteljske situacije. Jednog brata su mu ubili na Daksi, drugi je pobjegao iz tadašnje države u Ameriku, iza rata umire mu otac, te on kao najmlađi ostaje sam s majkom, zbog čega se zapošljava i prestaje  se baviti sportom.

Ipak, nije mirovao, te je početkom šezdesetih godina jedan od pokretača tadašnjeg prvenstva dubrovačkih kupališta, preteče današnje Divlje lige. Godinama je vodio i okupljao mlade oko VK Porporela, zbog čega je svih ovih godina imao kultni status poštivanja kod generacija koje su vezane za ovo mitsko mjesto Grada. Dapače, kao velikog sportaša, gospara i drago čeljade Grada bio je istinski uzor mnogim mladim do zadnjeg dana svog života i svi su ga zvali dundo Krešo. Ni po stare dane, nakon što je preselio u Župu dubrovačku sa suprugom, ne miruje, već je postao boćar.
„Što god sam igro' službeno, nikad nisam izgubio!“ znao je reći. Potvrda tome su mnoga priznanja i plakete koje je čuvao doma u jednoj maloj škrabici.

Rodio se 23. svibnja 1935. na Pelinama, brzo preselio s obitelji u Karmen, a još brže, s tek pet godina Iza Roka. „Već prije onog, Drugog svjetskog rata preselili smo tamo, u Čubranovićevu!“ Svoju veličinu pokazao je i kad je odustao od stanarskog prava, vratio ključ stana vlasnicima u Čubranovićevoj i preselio u Župu dubrovačku, odakle mu je majka.

Po mnogo tog pamtiti ćemo našeg Dunda Kreša, jer đir Stradunom od danas bit će prazan za još jedno veliko čeljade Grada.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist