Koronavirus u Hrvatskoj

‘PAO’ NOVI DOGOVOR Potpore za tvrtke sa 70 posto cijepljenih djelatnika

'PAO' NOVI DOGOVOR Potpore za tvrtke sa 70 posto cijepljenih djelatnika

Na sastanku u Ministarstvu rada predstavnika Vlade, socijalnih partnera i poslodavaca o novom modelu isplate potpora za očuvanje radnih mjesta, postignut je načelni dogovor prema kojemu će potpore dobivati tvrtke s najmanje 70% cijepljenih zaposlenika. Tvrtke s manje cijepljenih djelatnika potpore će dobivati proporcijalno broju cijepljenih. Za sutra je najavljena tehnička razrada detalja dogovora.

Covid potvrde zaposlenika bit će uvjet za sve one poslodavce koji se žele kvalificirati da bi uopće mogli dobiti potporu za očuvanje radnog mjesta za mjesec srpanj Pored uvjeta koji su dosad poznati pad prometa od 40%, 50% i 60% novi uvjet je da 70% zaposlenika ima Covid potvrdu. Ako taj postotak bude manji onda će proporcionalno njemu biti manja potpora koju će oni dobiti, prenosi HRT.

– Iako broj zahtjeva za potporu pada iz mjeseca u mjesec, što znači da je obuhvaćeno i manji broj zaposlenika ipak u najugroženijim sektorima kao što su ugostitelji, hotelijeri, prijevoznici i event industrija i dalje su potrebne potpore. Upravo zbog toga je postignut načelan dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata. Poslodavci nemaju baš izbora, traže svaku pomoć koja im se nudi. Sindikati su načelno protiv ovakve, kako kažu, diskriminacije među radnicima jer kako će se znati koji su radnici cijepljeni, a koji nisu te hoće li se vršiti pritisak na njih. Ministar Aladrović i predstavnici Vlade kažu da je to ipak jedan od načina da se motiviraju svi ostali, ne samo ti zaposlenici i ne samo ti poslodavci nego i ostali građani, i ne samo kad se govori o privatnom sektoru nego i u javnom sektoru i oni će dobiti nekakve zahtjeve koje će morati ispuniti – izvijestila je u središnjem dnevniku HTV-a novinarka HRT-a Silvana Skočajić.

– Na taj način smatramo da dostižemo ciljane vrijednosti, da ćemo povećati broj onih koji su zdravstveno, epidemiološki, a ovim putem i ekonomski zaštićeni, ali s druge strane potičemo i odgovornije ponašanje svih onih koji se možda nisu toliko držali svih društvenih preporuka i društvene odgovornosti, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Morali smo i mi pristati na neki kompromis. I ok, ja mislim da ćemo mi to ostvariti. Međutim, s tim brojem ljudi koji će se cijepiti na taj način, hajde da kažem pod tim pritiskom, mi ćemo se na skali procijepljenosti pomaknuti za 2-3%, a mi se moramo pomaknuti 25%, rekao je direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

– Nitko nema pravo obilježavati ljude i označavati ih na razini cijepljenih, neciljepljenih, s potvrdama i bez potvrda, radi toga, jer ciljepljenje nije obvezno, rekao je Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist