Aktualno

OVO JEDU NAŠA DJECA! ‘Budi zločest i dobit ćeš Pršutka za ručak’

OVO JEDU NAŠA DJECA! 'Budi zločest i dobit ćeš Pršutka za ručak'

‘U školskoj prehrani od presudne je važnosti podići razinu kvalitete obroka, u nutritivnom i senzoričkom smislu, poštujući načela zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Hrana bi trebala biti ukusna i privlačnog izgleda, posebice zbog toga što upravo djeca mogu biti vrlo izbirljiva i teško prihvaćati nove vrste jela’ – ističe se, među ostalim, u Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama Ministarstva zdravstva. No, ono što posljednja četiri tjedna stiže za marendu dubrovačkim osnovcima daleko je i od ukusnog i od privlačnog izgleda! Naime, u Facebook grupi DUMAMA-e pokrenula se žustra rasprava oko školskih marendi jer se brojni školarci žale kako su marende, točnije školski sendviči – nejestivi. Kad su pojedini roditelji otvorili te famozne sendviče imali su u njima što i vidjeti (a neki ni to) – osušenu smeđu salatu, nagratani sir za pizzu i komadić šunke ili pršuta, koji je toliko tanak da je prisutan zapravo u tragovima. Sve u svemu takav sendvič ne samo da nije nutritivno bogat već je i izgledom prestrašan – ‘složen’ je na način da bi se lako moglo promisliti kako je te namirnice netko najprije prožvakao pa ih ispljunuo na kruh. Djeca nam zapravo, požalili su nam se roditelji, tri dana u tjednu jedu skoro pa sami kruh jer je sadržaj tih sendviča jako siromašan, a neke mame sumnjaju i kako je uistinu riječ o integralnom pecivu. Najviše nas je šokirala fotografija ‘sendviča’ unutar kojega se nalazila tek salata u tragovima.

Sendvič s kuhanom salatom
Sendvič s kuhanom salatom

Tri dana jede se – sami kruh!

Da stvar bude gora, a što se može iščitati i iz brojnih komentara napisanih nakon slikanog sendviča, slavnog pršutka, koji je i pokrenuo raspravu, dio starijih osnovaca dosjetio se svome jadu pa za vrijeme odmora skoknu u obližnju butigu i kupe sebi nešto za staviti u taj poluprazni kruh kako bi imali što pojesti.
Potvrdila nam je to i majka s jednog od elafitskih otoka, gdje marende za školarce dolaze navečer. Rekla nam je kako je zapravo tri mjeseca živjela u neznanju jer bi njeno mlađe dijete uvijek pojelo marendu u školi. No, nekidan ga je prvi put donijela doma.
-Tek sam sad vidjela na što to sliči! Rekla sam joj da ga više ne jede jer je to sami kruh. Marende nam dolaze navečer, a u njih stavljaju i povrće, ponekad pomadoru, ponekad salatu. Ne moram uopće govoriti kako to povrće izgleda. Sendvič je užasan i bez toga. Nekad u njega stave pureću ili pileću salamu, nekad je fetica pršuta, što se vidi i po slici – ono je sami kruh. Pitam se što nam to djeca jedu bolje i uravnoteženije nego prije – priča nam ova mama. Osim što su tri puta tjedno za marendu sendviči, jednom tjedno je štrudel od jabuka, na kojega dobar dio roditelja nema primjedbi (osim što poneki zna biti gotovo pa sirov), a jednom tjedno je energetski miks s jabukom ili jogurtom.
-Djeca nam imaju obrok, a zapravo ga nemaju. Razočarana sam, živjela sam tri mjeseca u neznanju – priča nam ova mama.

Slavni 'Pršutko'
Slavni ‘Pršutko’

Prozirna feta šunke ili pršuta, sparušena salata…

No, nije ona jedina nezadovoljna. Nezadovoljni su i brojni drugi roditelje djece iz zapravo svih dubrovačkih škola budući da od veljače sve škole od istog dobavljača dobivaju školske marende.
-Moja djeca uglavnom izjedu taj štrudel i energetsku pločicu, a ovo drugo, starija je i pojela prvih par puta, ali nakon toliko vremena i meni bi dodijalo jesi uvijek isto. A unutra je doslovno jedna prozirna feta ili pršuta ili šunke, sir za pizzu iz saketa, kojega ja ne bih nikad probala sirovog, i malo salate koja, vjerojatno zato što se pravi dan unaprijed bude sva sparušena. I to je zamotano u nazovimo ga integralni kruh, nekakav skuri francuzić, ali koliko je to integralno, nemam povjerenja u to, tako da je većina tog sendviča kruh – požalila nam se mama Silvia te dodala kako djeca povremeno dobiju jogurt i jabuku te još jednom naglasila za sendviče da su – katastrofa!
-I taj štrudel kojeg mali rado jede, nekidan je bio sirov. Koja je onda svrha marende kad dijete ostane gladno – ističe dalje. Najgore je, dodaje, kad djeca te nejestive sendviče donesu doma, jer ih ne žele bacati pa ni ona sama ne zna što bi s njima.
-Hoću li bacati hranu? Pa da bar imamo kokoši. Dva puta sam ja izjela taj sendvič jer ne želim bacati hranu, ali to stoji u grlu, suho je, nikakvo – objašnjava nam.

Novost na jelovniku: sendvič s marmeladom
Novost na jelovniku: sendvič s marmeladom

Djeca zaslužuju bolje

Svi naši sugovornici slažu se kako se ne bismo smjeli zadovoljiti s ovim stanjem na način: bolje išta, nego ništa. Za našu se djecu moramo izboriti za kvalitetne, zdrave i nutritivno vrijedne obroke. Jer, to bi i trebao biti cilj Vladine odluke o besplatnim obrocima u školama.
Nažalost, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja lopticu prebacuju na osnivače škola, što je u ovom slučaju Grad Dubrovnik. No, svi mi jako dobro znamo, a znaju to i roditelji, kako cijena od 10 kuna ne može biti jednako vrijedna u Dubrovniku i ostalim dijelovima Hrvatske, s obzirom da su ovdje na krajnjem jugu veći troškovi života. Zato bi se iznos subvencije za naše škole trebao povećati kako bi i naša djeca poput svojih kolega u drugim hrvatskim krajevima dobila, ako već ne tople, onda nutritivno bogate, zdrave i svakako obilnije suhe obroke.
Od Grada Dubrovnika pokušali smo doznati jesu li razmišljali o upućivanju takvog zahtjeva prema Ministarstvu, ali i provode li oni kao osnivač osnovnih škola provjeru kvalitete marendi koje se isporučuju školama. Odgovor nažalost do zaključenja ovog broja nismo dobili.


U nastavku prenosimo neke od komentara ogorčenih mama.

‘Opet trebaju djeca nosit iz doma marendu tako da ovo nema smisla. Ne znam tko uopće propisuje menije i kontrolira li ih itko jer koliko se sjećam trebao je biti energetski uravnotežen zdravi obrok’, zapisala je jedna mama u DU mamama, na što se nadovezala druga: ‘A baš je uravnotežen… Jedna prozirna fetica nečega, trećina lista kuhane salate, malo mrvica sira za pizzu!!!? i za to prevelik bokun ‘integralnog’ kruha. Pa ne moraš baš bit nutricionist za zbrojit dva i dva…’
‘Ne znam u čemu im je problem složiti normalno taj sendvič?!’, pitala se jedna mama, a druga je istaknula: ‘Moj jede samo kad je štrudel od jabuke i kad je energetski mix, kaže da mu muka bude od sendviča i mirisa’.
Na račun slavnog ‘pršutka’ počele su se zbijati i šale: ‘Mi se već zezamo na račun pršutka, budi zločest i dobit ćeš pršutko za ručak’.
Početkom ovog tjedna djecu je iznenadila ‘promjena’ na jelovniku. Dobili su, naime, novi sendvič – bijelo pecivo s marmeladom.
-Znači, ovo nije sendvič s marmeladom (masla ovo ne vidilo), ovo je bijeli prstić, napunjen do 1/3 s marmeladom. Napunjen!! Ma neka mi samo netko reče da ovo košta 10 kn, pa ovo je za krepat od smijeha. Ili žalosti –zapisala je mame koja je objavila i popratnu sliku novog sendviča na jelovniku. ‘Možda je ovo zdrava krafna?’, zapitala se za kraj.

Andrea Falkoni Račić


PREGOVARAČKI POSTUPAK Elez ‘školuje’, Elez ‘hrani’

Tvrtka Tabono, nakon okončanja nabave za prehranu u osnovnim školama, dobila je ‘zadatak’ od Grada Dubrovnika osnovnoškolcima pripremati i dostavljati zdrave obroke.
Naime, Grad Dubrovnik je, zbog iznimne žurnosti, iskoristio mogućnost dodjele ugovora nakon obavljenog pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave poziva za nadmetanje za dodjelu ugovora o javnoj nabavi za usluge prehrane učenika u osnovnim školama Grada Dubrovnika za drugo polugodište školske godine 2022./2023. tj. za razdoblje od 1. veljače do 23. lipnja 2023. Godine. U očitovanju su naveli kako se u ovako kratkom vremenskom razdoblju nije moglo provesti otvoreni postupak javne nabave, a da se pri tom ispoštuju rokovi utvrđeni odlukom Vlade RH.
Uvidom u Sudski registar tvrtki dolazi se do zanimljivog podatka. Naime, tvrtka Tabono ima dva vlasnika, a jedan od njih sin je ravnateljice Osnovne škole Ivana Gundulić, Vedrane Elez. Naime, Mario Elez je sa svojim poslovnim partnerom Anesom Avdićem osnovao Tabono početkom veljače 2022. Njih dvojica zajedno drže konobu na Pločama, a Avdić ima i još jedan ugostiteljski lokal na području Lapada.
Inače, vrijednost nabave cateringa po dubrovačkim osnovnim školama, kako je navedeno na službenim stranicama javne nabave EU, procijenjena je na 362 486.56 EUR bez PDV-a.

Foto: Facebook/DU mame

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist