Koronavirus u Hrvatskoj

‘OVO JE PREKRETNICA’ Doktori Jakov Ivanišin i Marijo Bekić prvi se u Dubrovniku cijepili protiv COVID-a

'OVO JE PREKRETNICA' Doktori Jakov Ivanišin i Marijo Bekić prvi se u Dubrovniku cijepili protiv COVID-a

Nakon što je u Hrvatskoj protekle nedjelje započelo cijepljenje protiv koronavirusa, ovog ponedjeljka protiv COVID-a 19 prvi zdravstveni djelatnici cijepili su se u Općoj bolnici Dubrovnik. Prvu dozu cjepiva u našoj županiji primio je specijalizant oftalmologije dr. Jakov Ivanišin, potom ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić te voditeljica Odjela anesteziologije dr. Marija Doršner. Dr. Jakov Ivanišin, naglasio je ravnatelj Bekić, jedan je od rijetkih specijalizanata koji nije prebolio koronavirus.

-Sretan sam što sam primio cjepivo. Prošlo je potpuno bezbolno, bez ikakvih tegoba. Nadam se da je ovo početak kraja epidemije. Odlučio sam se cijepiti kako bi cijela ova priča s koronavirusom što prije završila i da bih mogao nastaviti raditi svoj posao. Svojim bih kolegama apsolutno preporučio da se cijepe – poručio je dr. Ivanišin.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić naglasio je kako se cijepio kao primjer kolegama.

-Ispod 50 posto zdravstvenih djelatnika prijavilo se za cijepljenje. Želim im poručiti da je cjepivo bezopasno. Ovim putem želimo pozvati sve zdravstvene djelatnike i kolege koji se nisu odlučili na cijepljenje da to naprave ovih dana zbog sebe, svog posla, prijatelja, rođaka i ukućana. Za dva dana očekujemo novu isporuku cjepiva kojim će se svi zainteresirani zdravstveni djelatnici, bar u našoj ustanovi, moći i cijepiti. Cijepljenje me nije boljelo ništa više od uobičajenih injekcija. 15 minuta nakon cijepljenja moramo biti pod nadzorom liječnika. Za sada je sve u redu. Nije za očekivati ni da ćemo imati neke reakcije. Cjepivo se mora aplicirati u kontroliranim uvjetima, što je uobičajeni postupak inače kod davanja cjepiva te to mora proteći pod nadzorom liječnika. Cijepljenje treba demistificirati i zato sam se cijepio kako bih poslao poruku svima koji se nisu odlučili na cijepljenje da to i naprave – rekao je ravnatelj Bekić dodavši kako su neke kolege rekli iz zafrkancije da će se cijepiti ako se ravnatelj prvi cijepi, a on je svoje obećanje održao.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić istaknuo je kako danas počinje novo doba u borbi protiv COVID-19.

-imamo prekretnicu, stiglo nam je cjepivo u Hrvatsku. Nažalost, dio naših sugrađana napustio nas je u borbi protiv ove opake bolesti te nije dočekao cjepivo. Nadamo se da će ovo cjepivo donijeti ono što želimo kroz 2021. da bismo u određeno doba godine imali dobrU procIjepljenost i da bi bili sigurni da se bolest više neće pandemijski širiti. Za našu županiju dobili smo 175 doza, danas ćemo potrošiti 25 doza u bolnici. Ostatak doza će se raspodijeliti u domove za starije, na Zavod za hitnu medicinu Dubrovnik, Korčula i Metković. Nakon ovoga očekujemo druge pošiljke koje će biti puno izdašnije te će se početi manje-više svi cijepiti. Pozivam sve da se odazovu kad dođe njihov red za cijepljenje jer time ćemo sigurno spasiti jako puno života – naglasio je Lakić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist