Zanimljivosti

Ovim prahom se možete riješiti od smrada smeća do smrada znoja!

soda bikarbona

Soda bikarbona je odličan sastojak koji biste zbog njene široke namjene trebali uvijek imati pri ruci. Jeftina je, a koristiti se u kuhinji, kozmetici, čišćenju pa i liječenju nekih bolesti. U kombinaciji s vodom, ponekad i s nekoliko kapi limuna – soda će riješiti gotovo bilo koji problem u kućanstvu.

Soda bikarbona i neugodni mirisi

Soda vrlo efikasno uklanja neugodne mirise. Primjerice, stavite li malo sode bikarbone u kantu za smeće, pomoći će u suzbijanju neugodnih mirisa. Isto vrijedi i za ustajali miris boca i termosica. Mirise u cipelama također riješite s pola šake sode bikarbone, koja će u obući odstajati nekoliko sati.

Općenito, bilo da se radi o komadu namještaja, odjeći ili torbama – šaka sode bikarbone ostavljena nekoliko sati brzo i efikasno rješava stvar.

Soda bikarbona i čišćenje

Zagorenu tavu namočite desetak minuta u mješavini vode i sode bikarbone pa potom operite.

Stari recept za uklanjanje svakog traga vlage s tepiha je posipanje sodom bikarbonom. Ostavite nekoliko sati pa usisajte.

Sanitarije u kupaonici održavajte vlažnom spužvom i sodom bikarbonom. U slivnike svaki tjedan uspite 4 žlice sode kako bi ostali čisti i neutralnog mirisa.

Soda bikarbona i kuhanje

Kako bi grah bio lakše probavljiv, dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj ga namačete.

Kada perete povrće, namočite ga na kratko u sodu bikarbonu koja će ga dobro očistiti od prljavštine i štetnih pesticida, a potom ga isperite.

Ukoliko imate neugodan miris na rukama kojeg se ne možete riješiti običnim sapunom – ruke istrljajte sodom bikarbonom pa isperite.

Soda bikarbona i zdravlje

Mokrom četkicom na koju ste nanijeli sodu bikarbonu, operite zube i zubno meso.

Žgaravicu i refluks kiseline umirit će otopina pola žličice sode bikarbone u pola šalice vode, a pčelinji ubod smirit će oblog od guste paste sode i vode.

Soda bikarbona se može koristiti i kao efikasan dezodorans – nanesite je pod pazuhe i uklonit će neugodan miris znoja.

I još jedan beauty savjet za kraj; češljeve i četke najlakše ćete očistiti i osvježiti otopinom sode. U malo tople vode dodajte 1 žlicu šampona i pola šalice sode bikarbone. Namačite četke pola sata, isperite u toploj vodi i osušite.

Izvor: Gloria

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist