Hrvatska

Ovih dana stižu uvećane mirovine

Ovih dana stižu uvećane mirovine

Ovih dana na račune oko 500 tisuća umirovljenika trebale bi stići uvećane mirovine. Minimalne rastu za tri posto, a obiteljske za 10 posto, prenosi HRT. Prvi put umirovljenici imaju pravo i na dio obiteljske mirovine preminulog supružnika.

– Mogli su prije, 21 godinu kako mi je muž umro, pa mogli su to već prije napraviti za nas penzionere, je li tako – rekla je umirovljenica Ivka.

Na pitanje koliko će joj to pomoći, kazala je bar za kruh i mlijeko.

– Pomoći će nešto, ali ništa posebno obzirom na cijene i troškove života – rekla je umirovljenica Ana.
Građani bi isplate dijela obiteljskih mirovina mogli očekivati već u ožujku.

– Što se tiče broja zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine približavamo se brojci od skoro 50 tisuća zahtjeva, a ako se još tome pridodaju zahtjevi za obiteljsku mirovinu onda govorimo o od gotovo 70 tisuća zahtjeva – istaknuo je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zahtjev za isplatu 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika možete predati tijekom cijele godine.

To možete učiniti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskoj pošti i putem aplikacije e-građani.

– Ukoliko se radi i podnositelju zahtjeva koji ima priznata oba prava – i pravo osobnu mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu,ta osoba podnosi samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine i on taj zahtijev može podnijeti kroz cijelu godinu prava će mu biti priznata od prvog siječnja 2023. – naglasio je Serdar.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 381 euro, a čak 65 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva, ističu Sindikati. Iako pozdravljaju sva povećanja, ističu da dugoročno nisu dovoljna.

– Jedna nova ideja umirovljeničkih udruga je isplata i 13. mirovine koja u početku ne mora biti u iznosu jedne prosječne mirovine, ali s vremenom, kao primjerice u Mađarskoj, svake godine za četvrtinu bi se povećavala ta mirovina i tako bi se svakako smanjio jaz između mirovina i plaća – istaknuo je Ivan Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Novost je i ukidanje zakona o smanjenju mirovine iz 2010., što je važno za one koji se koriste mirovinama po posebnim propisima.

– Planiramo to učiniti u dva koraka – prvog srpnja i prvog siječnja. Prvog srpnja bi smanjili s 10 posto na 5 posto i onda potpuno ukinuli u siječnju odnosno 1. siječnja 2024. – rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz ta povećanja, očekuje se i redovito usklađivanje mirovina prema inflaciji i plaćama za sve umirovljenike.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist