Hrvatska

Manje od dva mjeseca do isteka Vladinih mjera, što nas očekuje na proljeće?

trafostanica elektrojug struja002

Manje je od dva mjeseca do isteka Vladinih mjera kojima je za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu, prenosi HRT.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Početkom veljače raste zabrinutost i građana i poduzetnika što će biti s cijenama električne energije nakon 31. ožujka.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce – rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja pa ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1. travnja – istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine – naglasio je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Građani sad plaćaju megavatsat 59 eura, što znači da bi bez nastavka Vladinih mjera električna energija trebala poskupjeti.

– Ove mjere koje traju do 31. ožujka, ja vjerujem da će ih Vlada u nekom obliku nastaviti jer opskrbljivači bi bili prisiljeni podići cijene za građanstvo – dodao je Jakšić.

Sadašnje mjere omogućavaju potrošačima ove zime jeftiniju električnu energiju nego u drugim državama, podsjeća premijer.

– To su enormni iznosi novaca, to nije nešto malo, to su veliki iznosi koji su omogućili da se prolazi kroz ovu krizu bitno lakše nego da tih mjera nema – rekao je premijer Andrej Plenković.

Najveći dio tog financijskog tereta prebačen je na HEP. On ima obvezu primiti sve potrošače koji žele otići od privatnih opskrbljivača, a takvih je u posljednja 4 mjeseca 41 tisuća.

Kako god bude nakon 31. ožujka, iz HEP-a poručuju da će svoje cijene električne energije uskladiti s daljnjim odlukama Vlade.

Pročitajte još

Gorivo od utorka jeftinije?

Dulist

Umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu

Dulist

REZULTATI DIP-a HDZ sa 6 mandata, SDP 4, Domovinski i Možemo s po 1 mandatom. Šuica opet opet u EU parlamentu

Dulist