Kultura

Otvorenje izložbe ‘Oporuka’ Ivone Šimunović u Palači Sponza

Otvorenje izložbe 'Oporuka' Ivone Šimunović u Palači Sponza

U utorak, 3. svibnja u 20 sati u Palači Sponza otvara se izložba akademske slikarice Ivone Šimunović. Pripremljena u suradnji s Galerijom Forum u Zagrebu, samostalna izložba pod nazivom “Oporuka” obuhvaća sveukupno 21 rad u tehnici ulja na platnu nastalih u posljednje dvije godine te manjih ranijih radova u kombiniranoj tehnici na ulju.

Naziv izložbe svojevrsna je oporuka primarno ženama kojima se autorica obraća ovom izložbom ukazujući na sve stadije života žene, njihovom preispitivanju vlastitih ciljeva i stvaranju novih identiteta u različitima životnim fazama. Kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart navodi kako je „novi ciklus radova Ivone Šimunović posvećen upravo tim periodima žena, bilo da se radi o nužnim stankama na koje smo primorane pristati u svom osobnom ili profesionalnom životu ili periodima potpune slobode i rasta našeg unutarnjeg glasa.

Ovaj ciklus svjedoči neobuzdanom rastu, neukroćenoj volji za stvaranjem koja je poput plamena tinjala uz pomoć naših unutarnjih Vesti. Ogoljena i ispisana ženska priča ostavlja ovim putem svoj vlastiti trag nastavljajući se na palimpsest priča žena čiji su glasovi izbrisani, koje nisu uspjele prenijeti svoju energiju u koži skrivenih potencijala.“

Šimunović se ovom izložbom predstavlja apstraktnim radovima većih formata i pratećih manjih radova pod nazivom „Snovi“ koji se repetitivno pojavljuju u autoričinim izložbama. Iz teksta kataloga Tamindžija Donnart ističe kako su „apstraktni radovi Šimunović lišeni figurativnog prikaza na platnu, no ne i figurativnog zapisa koji nastaje kao asocijacija u našem mozgu. Njeni apstraktni oblici ne nastoje ogoliti zamišljenu figuru, već upravo iskonstruirati figuru u našim mislima i ispričati nam priču o njoj. Njena apstrakcija je čista, nevina i tiha, poziva na meditaciju potiho skrivajući inspicijenta na kazališnoj sceni koji nam daje naznake čitanja teksta. Ona se tiho i neprimjetno otvara svijetu poput Camusova stranca koji polako ‘sebe otvara blagoj ravnodušnosti svijeta’.“

Ivona Šimunović rođena je u Dubrovniku 1979. godine gdje je završila srednju Umjetničku školu Luka Sorkočević, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2006. godine. Izlagala je na grupnim
izložbama (Pronađene slike – Vizura Aperta, Pelješac, 2018., Pogled u kretanja – Djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik – Umjetnička galerija Dubrovnik, 2021.) i samostalnim izložbama (Tragovi – Lopud, 2009., Dodir stvarnog – Galerija Talir, Dubrovnik, 2010., Dodir stvarnog – Galerija Kunkera, Pag, 2011., Rascjepi stvarnosti – Galerija Dulčić Masle Pulitika, Dubrovnik, 2020.)

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist