Kultura

‘TO BE OR NOT TO BE’ S prvim danom ljeta vraća se ‘Midsummer Scene’!

'TO BE OR NOT TO BE' S prvim danom ljeta vraća se 'Midsummer Scene'!

Festival Midsummer Scene u svojoj osmoj sezoni vraća se pod motom „To be or n̶o̶t̶ to be“ („Biti ili n̶e̶ biti“) na tvrđavu Lovrjenac s najpoznatijom svjetskom tragedijom svih vremena Romeo i Julija. Nakon dvije pandemijske godine, od 21. lipnja do 05. srpnja, ovaj jedini hrvatski festival na engleskom jeziku okupit će posjetitelje iz cijelog svijeta koji će pod zvjezdanim nebom prekrasne povijesne dubrovačke tvrđave moći uživati u najuzbudljivoj Shakespearovoj ljubavnoj priči u režiji londonskog redatelja Seana Aite.

Ovaj vrhunski redatelj radnju prebacuje u kasne šezdesete godine dvadesetog stoljeća, podvlači paralele koje dvije zavađene obitelji imaju s današnjom mafijom. Taj koncept ovu izrazito poetičnu tragediju prebacuje na suvremenom gledatelju poznatiju ulicu i vizualno, ali i glazbeno, približava ovaj komad današnjoj publici.

„Tragedija je riječ koja se danas često koristi. Mediji su prepuni vijesti i naslova gdje ta riječ obilježava izrazito neugodne događaje, poput ubojstava, prirodnih katastrofa i nestale djece. Nama riječ ‘tragedija’ obilježava zbiljske događaje, ali za elizabetansku publiku ‘tragedije’ su se mogle naći samo u pjesmama i kazališnim predstavama. Jedan od najvećih izazova jest prenijeti Shakespeareovu tragediju i učiniti je relevantnom i čitljivom u današnjem dobu.“ – ističe producentica Festivala Darija Mikulandra Žanetić i dodaje: „Tragedija Romeo i Julija premijerno je izvedena 2019. godine, ali zbog iznimne kvalitete, izvrsnih kritika i reakcije publike odlučili smo ponoviti isti naslov i nakon dvije pandemijske godine vratiti festival na svoju izvornu lokaciju, tvrđavu Lovrjenac s prvim danom ljeta.“

U sklopu festivala odigrat će se i predstava “A Poor Player” (Bijedan glumac), monodrama s elementima farse koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju. Osmišljena je i napisana upravo za Dubrovnik, odnosno kao imaginarna poveznica Grada i Londona. Komedija, koju izvodi hrvatski glumac s londonskom adresom, ujedno i producent festivala Filip Krenus, poigrava se idejom kako bi izgledao susret dubrovačke publike i engleskog glumca koji je greškom završio na Mediteranu, a ne na Baltiku.

Festival nastavlja i izvrsnu suradnju s Kazalištem Marina Držića te će se za vrijeme njegovog trajanja prikazati najnovija uspješna predstava ansambla KMD koju čeka gostovanje na međunarodnim festivalima. Radi se o djelu “Hamlet-evidencija zločina jedne monarhije”, adaptacija Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema tekstu B.M. Koltesa i W. Shakespearea u režiji Livije Pandur.

U glazbenom dijelu programa nastupit će pijanistica Antonija Pacek čijim koncertom ćemo obilježiti 750 godina Dubrovačkog statuta, a Midsummer Scene će zatvoriti spektakularni glazbeno scenski projekt Klape Kaše “A Millions of Strange Shadows”, što je ujedno svjetska praizvedba uglazbljenih Shakespearovih soneta na engleskom jeziku autora Vicka Dragojevića.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu možete pronaći na službenoj stranici.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist