Kultura

Otvoreni Dani kršćanske kulture

Sedmi Dani kršćanske kulture otvoreni su večeras u Palači Sponza.

Manifestacij,u koja će do 3. travnja ponuditi niz kulturnih događaja i izložaba,prigodnim riječima otvorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić istaknuvši kako je ta manifestacija zapravo proslava kršanske kulture koja je u Dubrovniku prisutna na svakom koraku.

– Ovaj grad je proizvod krščanske kulture. Mi u ovom vremenu u kojem vlada pluralizam kultura želimo pokazati da  kršćanska kultura ima svoje mjesto- istaknuo je biskup prisjetivši se i Drugog vatikanskog sabora. 

– Kršćani moraju biti prvi koji su spremni na  otvoreni  dijalog prema svima uključujući i nevjernike, uvijek polazeći od kršćanskog indentiteta dobro i jasno definiranog. Drugi vatikanski sabor  nas je otvorio drugima i drugačijima ali i da budemo svjesni što jesmo, svog kršćanskog identiteta. Želimo se otvoriti svima i pokazati blago koje imamo, blago prošlosti i sadašnjosti. Ovogodišnja manifestacija je specifična jer se otvara prema kršćanima koji Boga slave na drugačiji način. Otvaranjem prema Srpskoj pravoslavoj crkvi želimo pokazati da pripadamo istom kulturnom ozračju ali i da na duhovnoj razini želimo razvijat naše ekumenske odnose – istaknuo je uz ostalo biskup Uzinić.

Prvi u nizu događaja ovogodišnjih Dana kršanske kulture u Dubrovniku je i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija također u plači Sponza pod nazivom  „Dušom tijelom vijek sam tvoj“ koja je posvećena hrvatskim mučenicima na Daksi.  Izložbu je otvorio akademski slikar Lukša Peko, a na otvaranju su uz autora izložbe govorili i koordinator Dana kršćanske kulture u Dubrovniku Marinko Marić, don Ivica Pervan, te ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier.

Dani kršćanske kulture u Dubrovniku nastavljaju se sutra Križnim putem na Srđ kojeg će predvoditi biskup Mate Uzinić. Početak Križnog puta je u 14 sati.

Pročitajte još

Večeras se otvara izložba ‘Dubrovnik izvan zidina’

Dulist

SOKOL OPET PJEVA Fra Stipe Nosić o fra Bernardinu uz 77. obljetnicu mučeničke smrti

Dulist

KONCERT ISPRED SV. VLAHA Glazbom proslavljen Svjetski dan turizma

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija