Kultura

Otvorena kuća konavoske Matice

Otvorena kuća konavoske Matice

Na Grudi je svečano otvorena kuća Matice hrvatske ogranka Konavle u čiju je obnovu uloženo oko 2 milijuna kuna. Prostore je predsjedniku Matice hrvatske Konavle Niku Kapetaniću na pedesetogodišnje upravljanje predao načelnik Općine Konavle Luka Korda.

Kuća je inače vlasništvo Crkve koja ju je predala na upravljanje Općini, a u dogovoru s Crkvom, nakon obnove, Općina Konavle odlučila je prostore namijeniti za potrebe konavoskog ogranka Matice hrvatske.
Ovom prigodom uz božićni koncert mezzosopranistice Aide Vidović Krilanović otvorena je i prva izložba fotografija u novim prostorima Matice pod nazivom „Konavle u prvoj polovici XX. stoljeća“ autora Nika Kapetanića i Antonije Rusković Radonić.

– Otvaramo Maticu Hrvatsku i odužujemo se svim logorašima koji su patili i proživjeli muke zbog Matice hrvatske i Hrvatskog proljeća. – kazao je u svom govoru načelnik Općine Konavle Luka Korda koji se prisjetio osnivanja Matice hrvatske 1971. godine.
– Općina je puno uložila u sve ovo, ali sve ovo unutra je zasluga gospodina Kapetanića, gospođe Marije Radonić i Antonije Rusković Radonić i zato im hvala. Ovo mora saživjeti kao kuća kulture, ovo je vlasništvo svih Konavljana i neka nam bude uzor i neka saživi s Konavlima pa ćemo Niko i ja opet za pedeset godina potpisat primopredaju. – predajući prostore predsjedniku Matice hrvatske ogranak Konavle Niku Kapetaniću kazao je Korda uz šalu na kraju.

– Prije više godina dr. Radonić prva je došla na ideju da bi ovdje mogla bit Matica hrvatska, izložila je to Luki i meni i načelnik se nije dvoumio. Postavilo se pitanje jesmo li mi u Matici sposobni sve to napravit s obzirom na mali broj članstva, je li možemo biti perjanica jedne tako važne stvari kao što je razvijanje kulture u Konavlima? Vaš dolazak ovdje dao je odgovore na ta pitanja. – rekao je Niko Kapetanić u prepunoj kući Matice hrvatske gdje će se ubuduće organizirati razne promocije, izložbe i glazbeni nastupi.

Izložba „Konavle u prvoj polovici XX. stoljeća“ može se vidjeti subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati.  
 
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist