Županija

Otvoren Vatrogasni dom na Grudi!

vatrogasni dom otvaranje 230224 2

Novi Vatrogasni dom na Grudi svečano su u petak otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Otvorenju su nazočili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i kao domaćini: zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović i načelnik Konavala Božo Lasić, ističe se na stranicama Općine Konavle.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je putem Programa ruralnog razvoja financirano otprilike 60 vatrogasnih domova.
-Ovo je jedan od najznačajnijih projekata. Sretni smo što je izveden na ovako prekrasan način, što će služiti na najbolji mogući način hrvatskim, dubrovačkim, konavoskim, župskim vatrogascima koji čuvaju naš dom, najljepšu prirodu Europe i ljudske živote – kazala je Vučković.
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitao je na velikom danu za Konavle, Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Hrvatsku.
-Ovakav objekt doista je impozantan, vrijedan, ali ono što je važnije – njega vatrogasci i zaslužuju. Danas se vatrogastvo ne odnosi samo na sintagmu: “Vatru gasi, brata spasi”. Danas je vatrogastvo otišlo korak dalje, taj pristup koji vatrogasci provode daleko je iznad samo gašenje vatre. Nema nijedne prirodne katastrofe gdje vatrogasci nisu prvi. Zato kada se planiraju i projektiraju njihovi domovi, vodi se računa da će to biti više od objekta gdje se vatrogasci nalaze, gdje je njihova oprema, gdje vježbaju, već da je to objekt koji jako puno znači za širu zajednicu – kazao je Bačić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić prisjetio se kako je cijela priča oko izgradnje Vatrogasnog doma započela.

-Sve dobre priče počnu na čudan način, tako je i ova počela prije 6-7 godina, kad me tadašnji zapovjednik JVP Konavle Mario Magud nagovorio da krenemo u realizaciju ovoga projekta. Znao sam da ćemo imati milijun problema, ali ništa slađe nego kad ovako nešto završite, kad imate ovakav gradiozan i prelijep objekt – rekao je načelnik Lasić.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kazao je da je Općina Župa dubrovačka bila partner ovom vrlo vrijednom projektu jer ovaj Vastrogasni dom povećava razinu sigurnosti i mogućnost zajedničkih djelovanja.
Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta.
-Čestitam što ste dobili najbolji prostor za vatrogastvo u našoj županiji, premda se ulaže i u drugim područjima, ali ovo je najveći i najvažniji objekt u cijeloj našoj županiji. Drago nam je da naša Vlada ima razumijevanja za vatrogastvo, to nam je važna sastavnica civilne zaštite – kazao je Dobroslavić.
Zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović obratio se u ime onih koji prvi imaju čast koristiti novi vatrogasni dom.
-Govoreći u ime svih konavoskih vatrogasaca – naš cilj je ostvaren. Ovo je za nas jedan kapitalni projekt zbog činjenice da ćemo s nove adrese biti još brži i korisniji u spašavanju imovine i požara, obavljanju tehničkih intervencija te svih ostalih vatrogasnih zadaća koje se stave pred nas. Vatrogastvo u Konavlima traje preko 50 godina, kroz povijest se razvijalo, da bi danas imali Vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju koja broji četiri dobrovoljna vatrogasna društva, profesionalnu postrojbu u ZL Ruđer Bošković i Javnu vatrogasnu postrojbu. Sve ove postrojbe i dobrovoljna društva zajedno broje preko tisuću odrađenih intervencija, gdje se djelovalo ne samo na području Konavala, već na teritorij cijele Republike Hrvatske – kazao je Rilović i rekao da će novi prostori olakšati rad, osposobljavanje i napredovanje vatrogasaca, a oprema će biti garažirana i očuvana.

 

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist