Kultura

OTON GLIHA U SEBASTIANU Izvrsni ‘Kostur pejzaža’ s ukupno 24 rada

U Galeriji Sebastian večeras se otvorila se izložba ‘Kostur pejzaža’ Otona Glihe, njegovih 24 rada, od čega 20 flomastera i četiri litografije.

Ovaj iznimni slikar rođen je 21. svibnja 1914. godine u Črnomelju, u Sloveniji, u činovničkoj obitelji, podrijetlom iz Istre. Ubrzo poslje rođenja odlazi s roditeljima u Osijek, gdje živi do svoje desete godine i tamo pohađa osnovnu školu. 1924. roditelji mu se sele u Zagreb, gdje polazi srednju školu, te 1933. završava relanu gimaziju. Iste godine upisuje Umjetničku akademiju u Zagrebu. Profesori su mu Vanka, Mujadžič, Kljaković, Tartaglia, Babić, Krizman). Diplomirao je 1937. godine u klasi prof. Marina Tartaglie.

Za studija upoznaje slikaricu Milu Kumbatović, s otoka Krka, koja mu postaje životna družica. 1938. prvi puta izlaže u Zagrebu, a prvu samostalnu izložbu priredio je 1954. Iste godine nastaje slika Primorje, važna za početak velikog ciklusa Gromače. 1957. godine priređuje drugu samostalnu izložbu pod nazivom Krčke gromače u Gradskoj galeriji suvermene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim 1977. nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, 1998. nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za likovnu umjetnost.Oton Gliha umro je 1999. u Zagrebu.

Više o izložbi možete pronaći u online katalogu, a dijelovi kojeg su večeras rečeni na izložbi.

Pročitajte još

COLOURS OF LIFE U petak u Sponzi pogledajte djela hrvatskih, talijanskih i argentinskih umjetnika

Dulist

‘Pjesme za lijek’ Stane Šćapec ovaj petak u Dvoru

Dulist

LJETOVANJE 1984.-1997. Izložba fotografa Borisa Cvjetanovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist