Kultura

Milka Podrug Kokotović dobitnica Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra

Milka Podrug Kokotović, prvakinja dubrovačkog Kazališta Marin Držić, dobitnica je ovogodišnjeg Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Nagrada će joj biti dodijeljena na ceremoniji u subotu, 8. listopada 2022. u 18:30 u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Milka Podrug Kokotović, karijeru je počela kao studentica sarajevskog Dramskog studija na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo. Rođena je u Dicmu 1930., a djetinjstvo i mladost provela je u Splitu, gdje je završila i Klasičnu, a potom upisuje glumačku školu u Zagrebu. Nakon prve godine i dobivene stipendije, odlazi u Sarajevo pohađati još tri godine. U Sarajevu je i diplomirala. Za kazališni angažman odabrala je Dubrovnik i od 1954. do danas mu je ostala vjerna. Samo je četiri puta glumački izbivala iz domicilnog mjesta, u Teatru ITD, Zagreb, HNK Split i u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Snimila je niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i nagradu za životno djelo grada Dubrovnika. O Milkinom glumačkom umijeću su s divljenjem i poštovanjem pisali ugledni kritičari, teatrolozi i kazalištarci.

U svojoj prebogatoj glumačkoj karijeri među brojnim nagradama i priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS za ulogu „Jokaste“ u predstavi „Feničanke“ u režiji Paola Magellija, 1988. godine. Na MESS-u je također gostovala sa svojim Kazalištem Marin Držić sa predstavom „Višnjik“ 1984. u režiji Ivice Kunčevića.

Posebno je zabilježen njen dolazak u opkoljeno Sarajevo u novembru 1995., kada je na sceni Kamernog teatra 55 izvela monodramu „Tužna Jele“ prema „Ekvinociju“ Ive Vojnovića koji je na scenu postavio Ivica Kunčević.

Pročitajte još

Upoznajte svakodnevicu života ‘zlatnog doba’ Dubrovnika!

Dulist

‘RUKAMA SLOŽENO’ Učenici predstavili svoje umjetničke radove

Dulist

U PETAK Pričaonica i radionica za djecu ‘Pismo sv. Nikoli’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija