Zanimljivosti

Otkrivena molekula koja uništava 300 bakterija otpornih na antibiotike

Znanstvenici su nedavno pronašli molekulu koja može učinkovito kontrolirati bakterije otporne na sve vrste antibiotika. Radi se o spoju fabimicinu, koji bi se, ako prođe klinička testiranja (testiranja na ljudima), mogao koristiti pri borbi protiv nekih od najtvrdokornijih infekcija, prenosi Index.hr.

Novi potencijalni tretman usmjeren je na gram-negativne bakterije, skupinu patogena koje je teško uništiti i koji su obično uzrok infekcija urinarnog trakta, upale pluća, pa čak i krvotoka, piše Science Alert.

Ove vrste bakterija otporne su na antibiotike zbog zaštitne vanjske membrane koja stvara svojevrsni zid koji ne propušta za njih štetne tvari; poput lijekova. Prema istraživanju objavljenom 2022. u Lancetu, rezistencija bakterija na antibiotike odnosi oko 3500 života svaki dan, čime je postala vodeći uzrok smrti u svijetu.

Slične obeshrabrujuće rezultate imala je i studija provedena u engleskoj bolnici koja je pokazala da je više od trećine osoba s infekcijama krvi gram-negativnim bakterijama umrlo unutar godinu dana.

Fabimicin se tijekom istraživanja uspio probiti kroz taj problematični vanjski sloj, pri čemu nije nanio preveliku štetu zdravim, odnosno nama potrebnim, bakterijama. Više potražite ovdje.

Photo by CDC on Unsplash

Pročitajte još

Zamislite izjesti 2100 kamenica u jednom danu? Sveto Pejić: ‘Sjećam se priče, ali idealna mjera je tri-tri!’

Dulist

Luka, Lucija i Stanka primjer su nesebičnosti i plemenitosti. Što su nam otkrili mladi medicinari?

Dulist

DOJMOVI AMERIKANCA KOJI ŽIVI U DUBROVNIKU ‘Svi su visoki i prelijepi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija