Koronavirus u Hrvatskoj

OTKRILI ZNANSTVENICI Pandemija koronavirusa se umalo nije ni dogodila

cijepljenje covid korona

Pandemija koronavirusa umalo se nije dogodila, pokazalo je novo istraživanje, navodi CNN.

Znanstvenici koji pokušavaju utvrditi izvor zaraze koronavirusom u Kini pretpostavljaju da se nulti pacijent vjerojatno nije zarazio sve do listopada 2019. godine. Osim toga, istraživanje je pokazalo i sljedeće: pandemija se umalo nije ni dogodila.

Prenatrpana tržnica u Wuhanu za koju se smatra da je izvor zaraze i manjak sreće bili su kombinacija koja je presudila u korist virusa da zaraza eksplodira u cijelom svijetu, prenosi Dnevnik.hr.

”Bila je to savršena oluja. Da su stvari bile samo malo drugačije, da je ta prva osoba koja je donijela virus na Huanan tržnicu odlučila ne otići na tržnicu taj dan ili da je čak bila prebolesna, do masovne zaraze vjerojatno ne bi ni došlo”, rekao je profesor evolucionarne biologije na sveučilištu u Arizoni Michael Worobey.

Istraživački tim analizirao je molekularne podatke o mutacijama virusa kako bi izračunali koliko je dugo virus prisutan. Također su izradili računalne modele i simulacije kojima su prikazali kako se vjerojatno virus širio.

Znanstvenici su koristili tri ključne informacije. ”Detaljnu analizu načina na koji se virus SARS-CoV-2 širio prije lockdowna u Wuhanu, podatke o genetskoj različitosti virusa u Kini i izvješća o prvim slučajevima zaraze. Analizom smo zaključili da je virus kružio provincijom Hubei sredinom listopada 2019.”, kazao je profesor Joel Wertheim s Odjela za infektivne bolesti i globalno javno zdravstvo na sveučilištu u Kaliforniji.

Studija ne pokazuje koja je životinja bila mogući izvor zaraze. Genetski dokazi pokazuju da šišmiši nose sličan, srodni virus, ali da je moguće i da je neka podvrsta životinje vjerojatno bila zaražena te je prenijela virus ljudima.

Pročitajte još

‘600 PUTA HVALA’ U Studentskom domu cijepljeno 450 Dubrovčana i 150 stranaca

Dulist

BEROŠ I dalje smo u narančastom, ostajemo najsigurnija destinacija na Mediteranu

Dulist

Hrvatska sa 188 novozaraženih, cijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija