Aktualno

“Pohlepu treba zamijeniti pravednost”

"Pohlepu treba zamijeniti pravednost"

Na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku danas je otvorena 1. Međunarodna znanstvena konferencija o korporativnom upravljanju OFEL.

– Na konferenciji će biti predstavljeno oko 130 znanstvenih radova iz područja korporativnog upravljanja, a sudionici dolaze iz 33 zemlje svijeta. Istodobno organiziramo akademsku radionicu namjenjenu hrvatskim mladim znanstvenicima iz područja ekonomije, a koje vode najuglediji svjetski profesori menadžmenta i organizacije. Radionica je namjenjena izgradnji njihovih potencijala kako bi svoje radove mogli objavljivati u najuglednijim svjetskim časopisima  – izjavio je tim povodom predsjednik programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Darko Tipurić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tipurić ističe kako konferencija dolazi u pravo vrijeme s obzirom na velike svjetske skandale vezane za probleme korporativnog upravljanja.
– Pokušavamo iz perspektive struke i znanosti osvijetliti neke od najvažnijih problema. Između ostaloga, analizirat ćemo ulogu nadzornih odbora, problem transparentnosti, korporativnog izvještavanja, pravnih i organizacijskih aspekata korporativnog upravljanja, ali i teme koje imaju transdisciplinarni i interdisciplinarni karakter. Primjerice, pitanje menadžerskih naknada, dakle plaća vrhovnih menadžera i svega što se promijenilo u zadnjih 30 godina. Činjenica je da su u  tom razdoblju plaće glavnih direktora u odnosu na plaću radnika iz omjera 1:30 porasle na 1:500. Zato je nužno uključiti institucionalne mehanizme kako bi se razvio sustav kontrole onih koji upravljaju velikim korporacijama i kako bi se razvilo pravilno društvo bez tako visokih asimetrija i diskrepancija u plaćama onih koji vode i onih koji rade – istaknuo je Tipurić.

– U suvremenom vremenu, mi kao pristaše stakeholderskog pristupa, koji zagovara uključenje svih, pokušavamo potaknuti dijalog o pravednijem i uravnoteženom načinu upravljanja velikim poslovnim sustavom – dodao je Tipurić.

– Želimo poslati jasnu poruku kako je vrijeme neoliberanog predatorskog kapitalizma mora biti stavljeno iza nas. Jer i budućnost društva, posebno onih u tranziciji, mora se temeljiti na razvitku pravednih odnosa, a ne eksploatacije, koja nas prati proteklih 20 godina – kazao je Tipurić.

Po Tipuriću, u Hrvatskoj ne možemo biti ponosni na stanje korporativnog upravljanja, posebno kad se uspoređujemo s najboljima.
– Ulazimo u EU i što se tiče korporativnog upravljanja na žalost ćemo biti na začelju s još nekim mediteranskim zemljama. Ako ne učinimo napore da se praksa korporativnog upravljanja poboljša nećemo ništa napraviti. Ne samo promjeniti regulatorni zakonski okvir, već mijenjati kognitivne strukture onih u strukturi korporativnog upravljanja. Pohlepu i lakomost treba zamijeniti pravednost i uključivanje svih u stvaranje zajedničkog dobra. Pritom nam uzori trebaju biti skandinavske zemlje i one zemlje koje pokazuju da društvo i pojedac mogu mirno i kvalitetno koegzistirati i da nije uspjeh samo u stvaranju 300 bogatih obitelji i ostalih koji ne mogu živjeti. Ideja mora biti u snažnom udjelu srednje klase, koji čine intelektualci i radništvo, a koji su zamašnjak razvitka svakog društva. Upravo u tome nezaobilaznu ulogu ima koorporativno upravljanje – istaknuo je Tipurić.

U sklopu OFEL konferencije održat će se i radionica o pisanju znanstvenih članaka koju organizira Academy of Management, a prvenstveno je namijenjena istraživačima na sveučilištima u Jugoistočnoj Europi. Naziv radionice je: Outreach and Integration with in South East Europe Area.

Glavni urednici iz vodećih znanstvenih časopisa pomoći će sudionicima s preporukama kako svoje rezultate istraživanja pretočiti u članke za objavljivanje u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.
Među gostima i predavačima su i neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz tog područja kao što su profesori Duke Bristow iz Sjedinjenih Američkih Država, Gerard Hodgkinson iz Velike Britanije, Shann Turnbull iz Australije i Theo Vermaelen iz Francuske.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Uprave Hotela Maestral d.d., mr.sc. Davorko Obuljen u suradnji sa dr.sc. Domagojem Hruskom, s radom 'Koncentracija vlasništva u hrvatskoj hotelskoj industriji'.

Suorganizatori konferencije su Sveučilište u Dubrovniku, SEE CGAN (akademska mreža iz područja korporativnog upravljanja Jugoistočne Europe) i CIRU (Governance Research and Development Centre) i ESD (Economic and Social Development Centre).

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist