Aktualno

Orlić: Spasimo zidine od prostituiranja!

Nakon što je gradonačelnik Andro Vlahušić u obliku pisma ministrici kulture poslao svojevrsnu požurnicu za rješavanje problematike upravljanja zidinama, za duList se oglasio i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić.

Vlahušić je, naime, u svom pismu ministirci dao prijedloge mogućeg rješenja prelaska zidine pod kapu Grada, spomenuvši i opciju stavljanja izvan snage svih ugovora kojima je reguliran odnos Grada i DPDS-a. Sve iz razloga, napomenuo je gradonačelnik, što se upravo donosi proračun za 2013.!

– Reagirajući na pismo gdina. Gradonačelnika Ministrici kulture ne mogu se oteti dojmu kako u mome slučaju, nažalost, vrijeme čini svoje, pa što sam stariji znam manje prava, a trebalo bi biti obrnuto.
Naime gosp. Gradonačelnik od Ministrice kulture traži promjenu zakona, čak štoviše, dostavlja joj i tekst željene promjene pa i sam način primjene te izmjene. Ne mogu drugo nego se nadati da je zakonodavno tijelo u Republici Hrvatskoj još uvijek Sabor Republike Hrvatske te da se tamo još uvijek donose, mijenjaju, ukidaju i sl. zakoni Republike Hrvatske – govori Orlić, te nastavlja:

– Uistinu je dobro što je gosp. Gradonačelnik na ovaj način potvrdio valjanost i zakonitu utemeljenost postojećeg ugovornog odnosa između Grada i DPDS-a. Naš odnos nije reguliran isključivo Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nego čitavim nizom važećih zakona tako da bi se teško, čak i kada bi bila izvediva predložena intervencija u jednome zakonu, navedeni odnos mogao jednostrano mijenjati bez izmjene, a možda čak i donošenja nekih drugih propisa o kojima sada nismo u mogućnosti razglabati – naveo je dalje predsjendik DPDS-a, izrazivši i zadovoljstvo, evo i zašto:

– Na kraju ne mogu nego biti zadovoljan što je gosp. Gradonačelnik u potpunosti potvrdio moje strahovanje koje sam iznio i na sastanku u Ministarstvu kulture (te zbog toga dobio i "packu", sada je očigledno neutemeljeno), kako je dnevnoj politici, s njim na čelu, najmanje stalo do kulturnih dobara i njihove zaštite, obnove i prezentacije, već je u svome postupanju isključivo motiviran ekonomskim interesom, tj. punjenjem proračuna, a što je vrlo iskreno i priznao u svome pismu.

Stoga je očigledno, a ovaj put i izravno izneseno, kako motiv željenog razvrgnuća ugovora između Grada i DPDS-a ni u kom slučaju nije loše izvršavanje osnovne zadaće DPDS-a, a to je zaštita, obnova i promicanje materijalne i nematerijalne baštine dubrovačkog kraja (danas opet tako neopravdano i sustavno degradiranog, izoliranog i gurnutog na margine Lijepe naše), nego ostvarivanje upitnog profita.

Upitnog zato, jer je DPDS u svojem šezdesetogodišnjem trajanju dokazalo da zna s baštinom upravljati na održiv način osiguravajući tako, ne samo opstojnost iste danas, nego osiguravajući budućim generacijama mogućnost da baštine istu, ne samo kao izvor zarade, nego prije i iznad svega, kao memento onoga što smo bili, što jesmo i što ćemo, ako Bog da, i biti samo ukoliko uspijemo spasiti ovo malo ljepote što su nam je stari ostavili od očiglednog prostituiranja i svekolike degradacije koje mu slijedom bezobzirnog tržišta već prijeti – reakcija je Denisa Orlića na Vlahušićevo pismo Andrei Zlatar Violić.

Pročitajte još

KOMPLEKS U KUPARIMA Nardelli: ‘Uskoro će se uputiti prijedlog prema Vladi o definiranju rokova’

Dulist

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija