Aktualno

IUC-ovih 40 godina

IUC-ovih 40 godina

Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC), međunarodna neovisna institucija za poslijediplomske studije je pod pokroviteljstvom predsjednika RH Iva Josipovića od 7. do 9. rujna proslavila svoju 40-tu obljetnicu.

Obljetnica je otvorena svečanim prijemom, dok je radni dio obilježen međunarodnom znanstvenom konferencijom “San o globalnom društvu znanja” (“The Dream of a Global Knowledge Society”). U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta skup je pozdravila prof. Ružica Beljo Lučić, u ime Dubrovačko-neretvanske županije zamjenica župana Marija Vučković, dok je kao osobna izaslanica predsjednika Republike konferenciju otvorila dogradonačelnica Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić.
Za ovu prigodu u Dubrovnik je stiglo preko 80 članova akademskih, znanstvenih, te međurodno značajnih institucija koje su na različite načine uključene u obrazovne i znanstvene procese.

Posebni gosti su bili i voditelji mnogobrojnih programa Interuniverzitetskog centra koji su svojim iskustvima i komentarima doprinijeli raspravama. Teme o kojima je bilo riječi su autonomija, kreativnost i međunarodna suradnja sveučilišnog obrazovanja, odnos porast broja studenata naspram kvalitete, društvena relevantnost obrazovanja danas i pitanje cjeloživotnog učenja. Poseban osvrt je posvećen postignućima i budućnosti Interuniverzitetskog centra. Skup je zaključen sastankom IUC Vijeća koje je okupilo predstavnike svojih članica – sveučilišta iz svih krajeva svijeta, na radnom sastanku na kojem su izabrana upravna tijela Centra. Za generalnoga direktora je ponovno izabran prof. Krunoslav Pisk (Institut Ruđer Bošković/Sveučilište u Dubrovniku) dok je za predsjednika Vijeća IUC-a izabran prof. Sigmund Grønmo, rektor Sveučilišta u Bergenu.

Ovu obljetnicu su financijski potpomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Dubrovniku i Splitska banka.

Pred 40 godina akademik Ivan Supek, tada rektor Sveučilišta u Zagrebu, pozvao je u Dubrovnik svjetska sveučilišta iz Europe i Amerike i sa njih dvadesetak osnovao Interuniverzitetski centar, međunarodni konzorcij sveučilišta s ciljem ostvarivanja sveučilišne suradnje na principu pune ravnopravnosti, a kroz organiziranje znanstvenih susreta u duhu međusobnog razumijevanja i dijaloga.

Tako je Dubrovnik uključen u svjetsku mrežu centara za okupljanje znanstvenika i studenata iz raznih sredina i kultura, a izabran je za sjedište IUC-a zbog svoje vrijedne kulturne baštine, tradicija otvorenosti, poštivanja različitosti, tolerancije i stoljetne uloge mosta među raznim narodima, vjerama i kulturama.

U prvih dvadesetak godina, u vrijeme hladnog rata, IUC je bio dragocjeno mjesto za okupljanje znanstvenika i studenata s Istoka i Zapada. U vremenu kad se njihova suradnja nije mogla jednostavno ostvarivati dubrovački Centar je odigrao izvanredno važnu ulogu u omogućavanju susreta akademskih krugova iz tada podijeljenog svijeta. Kroz to vrijeme od početnih dvadeset članica IUC-ovo članstvo je naraslo na preko dvije stotine učlanjenih sveučilišta. Osnovna obveza članica bila je i jest osiguranje financijske podrške svojim nastavnicima i studentima koji u Dubrovniku organiziraju svoje programe ili dolaze kao sudionici odnosnih programa.

Rad u Centru se odvija u jedno ili dvotjednim međunarodnim seminarima i konferencijama koji se često organiziraju u ciklusima koji traju godinama. U početku su u akademskom programu IUC-a bili uglavnom prisutni studiji iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti, a s vremenom su se uključili i oni iz prirodnih i tehničkih znanosti, medicine i matematike. Od početnih desetak programa godišnje, njihov broj je rastao tako da danas IUC organizira oko 80-ak programa godišnje. Visoki akademski nivo i sudjelovanje istaknutih znanstvenika iz brojnih zemalja osiguravali su stalni rast posjećenosti i sve brojnije dolaske u Dubrovnik. Često je i genius loci grada spominjan kao posebni prilog uspješnosti rada u IUC programima.

U ratnom vihoru, u prosincu 1991., zgrada u kojoj je djelovao IUC, na adresi Don Frana Bulića 4, pogođena je zapaljivim bombama i izgorjela do temelja, sa svim inventarom i knjižnicom od nekih 30.000 knjiga poklonjenih od brojnih izdavača, sveučilišta i pojedinaca koji su godinama sudjelovali u radu Centra.

Hrvatska vlada je već u proljeće 1992. započela obnovu srušene zgrade te je IUC svoj rad u obnovljenoj zgradi nastavio u jesen 1993., a u međuvremenu, čak u vrijeme opsade grada, neki od programa održavali su se u drugim prostorima u gradu, ali i u egzilu, u drugim gradovima.
U vremenu poslije najtežih ratnih godina zahvaljujući brojnim partnerima i dugogodišnjim suradnicima iz Hrvatske i inozemstva broj IUC programa je stalno rastao. U tom razdoblju, kroz posljednjih petnaestak godina posebno se nastojalo kroz aktivnosti Centra osigurati susrete i suradnju akademskih krugova iz najšireg prostora jugoistočne Europe.

Kroz svojih 40 godina rada u Dubrovniku IUC je organizirao skoro 2.000 međunarodnih seminara i konferencija s oko 70.000 sudionika iz više od 70 zemalja.
Program predstojeće akademske godine 2012-2013 najavljuje osamdesetak programa. Brojni su ciklusi koji se nastavljaju (neki traju i više od trideset godina), a uključeni su i brojni novi akademski sadržaji.
Interuniverzitetski centar ima privilegij da je upravo grad Dubrovnik njegov domaćin, a svojim dugogodišnjim djelovanjem u gradu sigurno daje i svoj doprinos ugledu ovog grada u svjetskim znanstvenim i kulturnim krugovima.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist