DuList IN

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!

Prvi street food festival ‘Bavarin’ stiže u Lazarete, i to kao dio bogate ponude devetog Good Food Festi­vala! Tijekom četiri dana Bavarina, Dubrovčani i njegovi gosti moći će uživati u slasnim delicijama koje će im pripremati gastro ekipa u sastavu MasterChefova, pastry chefice svjet­ske klase, stručnjaka plant based delicija, majstora svjetskih sendviča i nagrađivanih eksperata za burgere, raznim radionicama za starije i mlade, kao i koncertima. Za dovođenje ovog festivala u naš grad, osim Turističke zajednice grada Dubrovnika, zaslužan je kreativan dvojac, organizatori Anto­nio Franić i Marija Pajić Bačić. Franić je festival istog koncepta, samo druk­čijeg naslova ‘Babarol’, organizirao u rodnom Trogiru. Marija, novinarka i voditeljica iz Zagreba, potaknuta viđe­nim, odlučila je predložiti Antoniju organizaciju istog festivala u Dubrov­niku, gradu u koji se nedavno i prese­lila, a za kojeg je od djetinjstva vežu brojne uspomene, pogotovo one ljetne.
— Volim sve u Dubrovniku. Ljetujem ovdje od rođenja i smatram ga svo­jim gradom. Nisam došla u nepoznat grad niti se osjećam kao stranac. Ne mogu naravno biti Dubrovkinja, ali mogu reći da su me svi lijepo primili. Drago mi je što mogu biti u prilici ovdje stvarati, ali i obogatiti sadržaj za svog sina koji ovdje sada odrasta – rekla je Marija koja je u ovom pro­jektu zadužena za komunikaciju. I Antonio, direktor festivala, tako­đer je vezan brojnim uspome­nama za Dubrovnik. Naime, bivši je glumac živio dvije godine u Gradu.
— Dubrovnik je bio dvije godine moj grad. Živio sam u Lapadu, u Dalmatinskoj ulici. Stvarno imam lijepe uspomene. S guštom se vra­ćam, ali u jednoj drugoj ulozi. Godine 2009. kad sam doselio, palo je više kiše po metru kva­dratnom nego u Londonu. Pro­vjeren podatak. Na ‘Bavarinu’ neće biti kiše. Imamo Vakulu na brzom biranju!

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!

‘Čekaj da porodim prvo ovo ovdje’
Marija i Antonio poznaju se preko zajedničke prijateljice, Anamarije Asanović, koja će tako­đer sudjelovati na ovogodišnjem ‘Bavarinu’.
— Iako nisam bila, ostala sam oduševljena ‘Babarolom’. Antonio ga je u Trogiru odradio maestralno. Jedne večeri sam mu poslala predugu glasovnu poruku u kojoj sam iznijela ideju da ‘Babarol’ vidim u Dubrovniku. Ovdje se kaže bavarin… Hajdemo mi napraviti ‘Bavarin’ u Dubrovniku. I tako je sve krenulo – rekla je Marija. Odgovor od Antonija bio je: ‘Čekaj da porodim prvo ovo ovdje’. Ističe nam kako voli povezati moderan ‘omot’ brenda s lokalnim identitetom. Sma­tra da to kod ljudi stvara emociju.
— Svi imamo slike kad smo kao djeca bili s babarolom, bavarinom ili slinčekom oko vrata. I svima je to nekakva slatka, romantizirana uspo­mena. Hrana je emocija. Hrana oku­plja obitelj, prijatelje i suradnike oko stola. Mislim da nema boljeg motiva za okupiti se. I onda sjedneš za stol, podijeliš i lijepo i ružno, podijeliš ono što ti se događa svaki dan. Za stolom ‘padnu maske’. Mislim da je street food festival u ovakvom konceptu zaista super platforma za sresti neke drage ljude iza posla, proslaviti rođen­dan, kušati novu hranu i stvoriti neka nova iskustva. Meni je Dubrovnik novo iskustvo, a Mariji je jedan novi početak. I rekli smo – zašto ne podi­jeliti ‘Bavarin’ s građanima Grada? – naglasio je.
— Meni je posebno drago što možemo dovesti ‘Bavarin’ u Grad. S obzirom na to da sam novi stanovnik Dubrovnika, promislila sam – zašto ovaj grad nema takvo nešto? I onda smo se odlučili obratiti Turistič­koj zajednici grada Dubrovnika na čelu s direktorom Mirom Draško­vićem koja je prepoznala ovaj pro­jekt kao nešto dobro i uvrstila ga u program Good Food festivala – rekla je Marija. Kaže i kako su Antonio i ona pravi tim te da se u organi­zaciji odlično nadopunjuju.
— Program je u velikoj većini bio moja ideja, dok je Marija tu ideju pri­snažila te dala pametne inpute. PR pozicioniranje i nekakav širi aspekt kako to ‘umotati u celofan’ bila je Marijina priča, a kojoj sam ja dodao određen ‘začin’. ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali – rekao je Antonio.

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!

Otvaramo prostor mladim izvođačima
Njihova generalna ideja nije bila da ljudima ponude samo iće i piće, nego da to bude zanimljiv program koji će ponuditi među ostalim i iskustvo svim posjetiteljima.
Pa nam tako Antonio spominje kako će se održati i jedno predivno, malo natjecanje.
— U Trogiru je to bilo Prvenstvo O’Rafijoli, u Dubrovniku će to biti Prvenstvo O’Pa(n)dišpanja, zavisi kako ga tko zove. Stvarno imamo odli­čan žiri. Čine ga pastry chefica Tea Mamut, chef Robert Predrag Žmire te dubrovačka ekspertica Jadranka Ničetić. Oni će donijeti odluku – tko to u Dubrovniku radi najbolji pa(n)dišpanj? Pripremili smo i vri­jedne nagrade. U Trogiru se dogodila predivna priča. Pobijedila je najmlađa natjecateljica, osvojila je ugradbenu pećnicu i dobila je ponudu za posao – istaknuo je. Tu su i whiskey te gin radi­onice, pričaonica za najmlađe, kao i dječja radionica oslikavanja torbi koju će voditi Anamarija Asanović.
— U Trogiru smo imali i jedan veliki hit. To je program koji se zove Kist & Pit. Magdalena Kudelik, koja vodi taj program, uz dobru će kapljicu učiti Dubrovčane slikanju. Tako da ćete nedjeljno popodne moći provesti uz finu čašicu vina i učiti se slikanju – naveo je. Marija ističe kako su željeli potaknuti i na promišljanje posjetite­lja o važnosti nedjeljnog objeda.

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!
— Doris Pinčić će biti moderatorica nedjeljnog objeda, a kada će ljude na kućicama čekati pripremljena hrana kako bi potaknuli na tradicionalno obi­teljsko druženje – naglasila je.
— To nam je i posljednji dan festi­vala. Promislili smo – zašto ne bismo stavili bavarin oko vrata, svi zajedno ručali i podijelili nekakve dojmove te se dobro nasmijali – dodao je. U sklopu glazbenog programa, među ostalim nastupaju TBF-ovci i Psihomodo Pop.
— Otvaramo postor i kvalitet­nim, mladim izvođačima. Pobjednik posljednjeg Voicea Vinko Čemeraš te Gina Damjanović održat će koncerte na ‘Bavarinu’ sa svojim bendovima. Mislim da imamo jedan kvalitetan program. Pozivamo ljude na stvarno dobar sadržaj! – zaključio je Antonio.

Foto: Zvonimir Pandža, Franko Kelam, Damira Kalajžić

ORGANIZATORI MARIJA I ANTONIO ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali!

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist