Prvi street food festival ‘Bavarin’ stiže u Lazarete, i to kao dio bogate ponude devetog Good Food Festivala! Tijekom četiri dana Bavarina, Dubrovčani i njegovi gosti moći će uživati u slasnim delicijama koje će im pripremati gastro ekipa u sastavu MasterChefova, pastry chefice svjetske klase, stručnjaka plant based delicija, majstora svjetskih sendviča i nagrađivanih eksperata za burgere, raznim radionicama za starije i mlade, kao i koncertima. Za dovođenje ovog festivala u naš grad, osim Turističke zajednice grada Dubrovnika, zaslužan je kreativan dvojac, organizatori Antonio Franić i Marija Pajić Bačić. Franić je festival istog koncepta, samo drukčijeg naslova ‘Babarol’, organizirao u rodnom Trogiru. Marija, novinarka i voditeljica iz Zagreba, potaknuta viđenim, odlučila je predložiti Antoniju organizaciju istog festivala u Dubrovniku, gradu u koji se nedavno i preselila, a za kojeg je od djetinjstva vežu brojne uspomene, pogotovo one ljetne.
— Volim sve u Dubrovniku. Ljetujem ovdje od rođenja i smatram ga svojim gradom. Nisam došla u nepoznat grad niti se osjećam kao stranac. Ne mogu naravno biti Dubrovkinja, ali mogu reći da su me svi lijepo primili. Drago mi je što mogu biti u prilici ovdje stvarati, ali i obogatiti sadržaj za svog sina koji ovdje sada odrasta – rekla je Marija koja je u ovom projektu zadužena za komunikaciju. I Antonio, direktor festivala, također je vezan brojnim uspomenama za Dubrovnik. Naime, bivši je glumac živio dvije godine u Gradu.
— Dubrovnik je bio dvije godine moj grad. Živio sam u Lapadu, u Dalmatinskoj ulici. Stvarno imam lijepe uspomene. S guštom se vraćam, ali u jednoj drugoj ulozi. Godine 2009. kad sam doselio, palo je više kiše po metru kvadratnom nego u Londonu. Provjeren podatak. Na ‘Bavarinu’ neće biti kiše. Imamo Vakulu na brzom biranju!
‘Čekaj da porodim prvo ovo ovdje’
Marija i Antonio poznaju se preko zajedničke prijateljice, Anamarije Asanović, koja će također sudjelovati na ovogodišnjem ‘Bavarinu’.
— Iako nisam bila, ostala sam oduševljena ‘Babarolom’. Antonio ga je u Trogiru odradio maestralno. Jedne večeri sam mu poslala predugu glasovnu poruku u kojoj sam iznijela ideju da ‘Babarol’ vidim u Dubrovniku. Ovdje se kaže bavarin… Hajdemo mi napraviti ‘Bavarin’ u Dubrovniku. I tako je sve krenulo – rekla je Marija. Odgovor od Antonija bio je: ‘Čekaj da porodim prvo ovo ovdje’. Ističe nam kako voli povezati moderan ‘omot’ brenda s lokalnim identitetom. Smatra da to kod ljudi stvara emociju.
— Svi imamo slike kad smo kao djeca bili s babarolom, bavarinom ili slinčekom oko vrata. I svima je to nekakva slatka, romantizirana uspomena. Hrana je emocija. Hrana okuplja obitelj, prijatelje i suradnike oko stola. Mislim da nema boljeg motiva za okupiti se. I onda sjedneš za stol, podijeliš i lijepo i ružno, podijeliš ono što ti se događa svaki dan. Za stolom ‘padnu maske’. Mislim da je street food festival u ovakvom konceptu zaista super platforma za sresti neke drage ljude iza posla, proslaviti rođendan, kušati novu hranu i stvoriti neka nova iskustva. Meni je Dubrovnik novo iskustvo, a Mariji je jedan novi početak. I rekli smo – zašto ne podijeliti ‘Bavarin’ s građanima Grada? – naglasio je.
— Meni je posebno drago što možemo dovesti ‘Bavarin’ u Grad. S obzirom na to da sam novi stanovnik Dubrovnika, promislila sam – zašto ovaj grad nema takvo nešto? I onda smo se odlučili obratiti Turističkoj zajednici grada Dubrovnika na čelu s direktorom Mirom Draškovićem koja je prepoznala ovaj projekt kao nešto dobro i uvrstila ga u program Good Food festivala – rekla je Marija. Kaže i kako su Antonio i ona pravi tim te da se u organizaciji odlično nadopunjuju.
— Program je u velikoj većini bio moja ideja, dok je Marija tu ideju prisnažila te dala pametne inpute. PR pozicioniranje i nekakav širi aspekt kako to ‘umotati u celofan’ bila je Marijina priča, a kojoj sam ja dodao određen ‘začin’. ‘Bavarin’ je jedno veliko jelo koje smo zajedno skuhali – rekao je Antonio.
Otvaramo prostor mladim izvođačima
Njihova generalna ideja nije bila da ljudima ponude samo iće i piće, nego da to bude zanimljiv program koji će ponuditi među ostalim i iskustvo svim posjetiteljima.
Pa nam tako Antonio spominje kako će se održati i jedno predivno, malo natjecanje.
— U Trogiru je to bilo Prvenstvo O’Rafijoli, u Dubrovniku će to biti Prvenstvo O’Pa(n)dišpanja, zavisi kako ga tko zove. Stvarno imamo odličan žiri. Čine ga pastry chefica Tea Mamut, chef Robert Predrag Žmire te dubrovačka ekspertica Jadranka Ničetić. Oni će donijeti odluku – tko to u Dubrovniku radi najbolji pa(n)dišpanj? Pripremili smo i vrijedne nagrade. U Trogiru se dogodila predivna priča. Pobijedila je najmlađa natjecateljica, osvojila je ugradbenu pećnicu i dobila je ponudu za posao – istaknuo je. Tu su i whiskey te gin radionice, pričaonica za najmlađe, kao i dječja radionica oslikavanja torbi koju će voditi Anamarija Asanović.
— U Trogiru smo imali i jedan veliki hit. To je program koji se zove Kist & Pit. Magdalena Kudelik, koja vodi taj program, uz dobru će kapljicu učiti Dubrovčane slikanju. Tako da ćete nedjeljno popodne moći provesti uz finu čašicu vina i učiti se slikanju – naveo je. Marija ističe kako su željeli potaknuti i na promišljanje posjetitelja o važnosti nedjeljnog objeda.
— Doris Pinčić će biti moderatorica nedjeljnog objeda, a kada će ljude na kućicama čekati pripremljena hrana kako bi potaknuli na tradicionalno obiteljsko druženje – naglasila je.
— To nam je i posljednji dan festivala. Promislili smo – zašto ne bismo stavili bavarin oko vrata, svi zajedno ručali i podijelili nekakve dojmove te se dobro nasmijali – dodao je. U sklopu glazbenog programa, među ostalim nastupaju TBF-ovci i Psihomodo Pop.
— Otvaramo postor i kvalitetnim, mladim izvođačima. Pobjednik posljednjeg Voicea Vinko Čemeraš te Gina Damjanović održat će koncerte na ‘Bavarinu’ sa svojim bendovima. Mislim da imamo jedan kvalitetan program. Pozivamo ljude na stvarno dobar sadržaj! – zaključio je Antonio.
Foto: Zvonimir Pandža, Franko Kelam, Damira Kalajžić