Peškafondo

Opet manipulira!

Opet manipulira!

Slavodobitno je pred petnaest dana gradonačelnik Grada Dubrovnika, onaj isti koji svako malo putuje u Split na suđenje, Andro Vlahušić, održao srcedrapajuću tiskovnu konferenciju za novinare na kojoj je s olakšanjem nakon svjedočenja Denisa Orlića, puku obznanio kako je eto ispalo da nije kriv.

Naravno, sudski postupak nije još došao do kraja, ali Orlićevo svjedočenje snažno je dojmilo Vlahušića da je ovaj, blagoglagoljiv, kao i uvijek, opet i po tko zna koji put obmanuo javnost.

Nego, vjerojatno se pitate zašto se vraćam petnaestak dana unatrag kad u Gradu ima i freškijih tema?

Povukao nas je za jezik, za nos. Svejedno. Na toj je presici izgovorio kako želi vidjeti ima li medij koji ga je godinama proganjao i 'i živio od laži' (citat A.V.), hrabrosti objaviti transkripte Denisa Orlića sa suđenja u Splitu.

Da, potegao nas je za nos. A mi smo odlučili zaigrati. Naravno da smo bili spremni objaviti 'te' transkripte, a kad se Vlahušić ponudio da je za njih spreman čak i platiti, dakle da transkript izađe u obliku plaćenog oglasa, sve je postalo još zanimljivije.
Rokovi su stisli i nas i njih u gradskoj upravi, pa transkripte niste mogli pročitati u prošlom broju, a kako vidite listajući novinu niti u ovom.

Situacija je dakle slijedeća, Vlahušić je jedino mogao nelegalno 'prodilati' transkripte, kao što je i napravio za pojedine medije. Pravno gledajući, da je krenuo u objavu i pri tom platio, bio bi u još jednom, tko zna kojem po redu prekršaju.

Zapravo, njemu je svejedno, jedan više ili manje, ionako stalno buca. A svi su izgledi da bi se i novi sudski postupci mogli otvoriti do kraja mandata. Ne prepuštajući ništa slučaju ispitali smo teren, a znajući koliko je Vlahušić nepouzdan, stupili smo u kontakt s Državnim odvjetništvom i Županijskim sudom u Splitu, koji su, što je za svaku pohvalu, u ekspresnom roku odgovorili:

„U svezi Vašeg upita izvješćujem Vas kako je rasprava u kaznenom predmetu broj K-Us-20/11 protiv optuženika pod 1/Andre Vlahušića i dr. zbog kaznenog djela iz članka 337. stav 1. Kaznenog zakona, sukladno odredbi članka 387. Zakona o kaznenom postupku („Narodne novine“ broj 152/08, 76/09 i 80/11), javna, te ne postoji obveza stranaka, niti drugih osoba koje su nazočile raspravi , da čuvaju kao tajnu ono što se na raspravi sazna.
Također sukladno članku 7. Alineja 3. Zakona o javnom informiranju („Narodne novine“ broj 22/92) zabranjeno je objavljivati informacije prikupljene na nezakonit način.“ – odgovorila je Maria Majić, predsjednica Vijeća Županijskog suda u Splitu.

Osim što bi bilo nezakonito, nama se nametnulo i ono drugo pitanje. Tko bi sve to platio? Grad Dubrovnik ili Andro Vlahušić osobno? Činjenica je koju svi dobro znamo da se u Aferi Šipan ne sudi Gradu Dubrovniku, nego gradonačelniku Vlahušiću. Unatoč tome, gradonačelnik je poručio kako će iz gradske blagajne platiti četiri stranice transkripata, pa su po njegovom nalogu nadobudni PR momčići i rezervirali tu količinu stranica u duListu.

I što reći za kraj, nego da smo još jednom postali svjedoci njegovih manipulacija s javnosti, napada panike i paranoje. Nego, pričekajmo kraj suđenja u Splitu.

I da, duList, kao i uvijek, spreman na objektivno pisanje i izvještavanje, nije imao ništa protiv objave transkripta, ali ne onih dobivenih ispod stola. Pa eto gradonačelniče, kad ih dobijete sa Suda i kad za to budete spremni platiti iz svoga špaga, duList će sigurno naći mjesta za objavu tog senzacionalnog materijala.

Dotad… hmm, šuška se da kreće Revelin, a to su već neke nove stranice transkripata, i veoma zanimljivog štiva.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović