Zanimljivosti

One su očuvale tradicijske proizvode

One su očuvale tradicijske proizvode

Vodstvo dubrovačkog Slow Food conviviuma uvrstilo je prve dvije obiteljske konobe s područja Dubrovačko-neretvanske županije u restorane s preporukom najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje tradicijskih proizvoda i izvornosti okusa za 2012. godinu.

Riječ je o konavoskoj konobi Koraćeva kuća obitelji Mihatović s Grude te Konobi Bartulović u Prizdrini na Pelješcu. Preporuku i članstvo u dubrovačkom conviviumu dobila je velalučka obitelj Fanita Žuvele, za svoje visokokvalitetno maslinovo ulje. Ono što je posebno dojmilo članove Slow Food Dubrovnik iznimna je stručnost i pažnja koju korčulanski uljar posvećuje svakoj fazi proizvodnje i pohrane te osobitost okusa ovog maslinovog ulja. 

Iz preporuke za obiteljske konobe izdvajamo:

Koraćeva kuća izvrstan je primjer uspješne restauracije stare obiteljske kuće u objekt ugostiteljske namjene. Prostor konobe skladan je spoj tradicijskih elemenata i modernog dizajna. Originalnim i domišljatim dizajnerskim rješenjima iz kojih je očigledno da se pri uređenju interijera pažnja pomno posvećivala svakom detalju, kao i dobrim izborom glazbe, ostvareno je skladno i ugodno ozračje kojim konoba odiše. Terasa s pogledom na prelijepi krajolik konavoskog polja i konavoskih brda iskustvo boravka u konobi čini posebnim. Jelovnik je pažljivo sastavljen i temelji se na lokalnim, sezonskim proizvodima visoke kvalitete, velikim dijelom iz obiteljskog uzgoja, te na proizvodima lokalnih proizvođača. 

Konoba Bartulović izvrstan je primjer stare, tradicijske konobe kakve su gotovo potpuno iščeznule na našim prostorima. Smještena je u prostoru obiteljske konobe (vinarije) stare preko pet stotina godina. Pri uređenju unutrašnjosti konobe zadržana je izvornost prostora. Zahvaljujući tome, gost se ima mogućnost upoznati s izvornom arhitekturom, kao i s brojnim predmetima kojima su se vinari nekada koristili u svom radu. Ono što boravak u Konobi Bartulović čini posebnim doživljajem upravo je činjenica da se nalazite u domu jedne od najstarijih obitelji vinara s Pelješca, čija je sudbina kroz stoljeća isprepletena sa sudbinom vinove loze. Obiteljska vina i druge proizvode možete kušati na licu mjesta.  Hvale je vrijedno nastojanje vlasnika da gotovo svi proizvodi koji su ponuđeni u konobi, u vrlo skoroj budućnosti, budu uzgojeni na obiteljskom imanju, a u tome posebno mjesto zauzima nastojanje obnavljanja stočnog fonda lokalne pasmine buša.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist