Zanimljivosti

Održana prva Festa svetoga Vlaha u Bruxellesu

Proslava feste svetog Vlaha u Bruxellesu 2014.

Matica hrvatska Bruxelles u suradnji s Uredom Dubrovačko-neretvanske županije prvi put je organizirala Festu svetog Vlaha u Bruxellesu.

Otvaranje Feste održano je u nedjelju, 2. veljače ispred katedrale St. Michel et Gudule. Baš kao i u Dubrovniku, slijedilo je izvođenje himni, čitanje proglasa Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom, zatim puštanje bijelih golubica, te grlićanje u Katedrali.

– Roditi se u dubrovačkom kraju je sreća, a odrastati među skladom naših spomenika i iznimnom ljepotom našeg krajolika privilegija je koja nas obvezuje njegovati i prenositi naše tradicije i običaje. Počašćeni ulogom ovogodišnjih festanjula u Bruxellesu i na ovaj poseban dan, prisjećamo se velike procesije na Stradunu, puštanja golubica, barjaka i nošnji. Molimo zagovor Svetoga Vlaha da naš Grad i svih nas štiti od svih zala, da nam čuva zdravlje i da nam sačuva naš mir – izrekli su festanjuli Hrvoje Butigan i Nikša Tkalec u ime 41 Dubrovkinje i Dubrovčana sa njihovim obiteljima koji žive u Bruxellesu i okolici.

Navečer je u prostorijama predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu za stotinjak uzvanika poslužena tradicionalna Večera od Kandelore. Za predjelo se služio pršut, za glavno jelo makaruli šporki te rozata za desert.

Na Festi Svetoga Vlaha nazočili su i glavna tajnica NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović, Veleposlanik RH u Belgiji i Luxemburgu Mario Nobilo te veleposlanik RH pri Europskoj uniji Mato Škrabalo.

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist