Koronavirus u Hrvatskoj

ODOBRENO MODERNINO CJEPIVO Capak: Naručili smo milijun doza

ODOBRENO MODERNINO CJEPIVO Capak: Naručili smo milijun doza

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u izjavi za medije nakon cijepljenja ministara i predsjednika RH Zorana Milanovića rekao je da je to jako važna poruka Hrvatskoj da je cjepivo sigurno i učinkovito.

-Potrebno je da se svi cjepivo da bismo zaustavili pandemiju koja nam je promijenila života i narušila čitav gospodarski i ekonomski život svijeta.

Dodao je da je u srijedu odobreno Modernino cjepivo. Naručili su količinu od oko milijun doza.

-Nadamo se da će do kraja prvog mjeseca biti registrirano i Oxfordsko cjepivo koje smo naručili u najvećim količanama te tijekom prvog i drugog kvartala cijepiti veći dio hrvatske populacije – naglasio je.

Najavljeno je da će do kraja trećeg mjeseca stići 100 tisuća doza moderninog cjepiva. Ima prednost da se čuva na temperaturi od -20 celzijevih stupnjeva.

-Sve smo pripremili da ga možemo uskladištiti i onda ga distribuirati diljem RH. Prednost cjepiva je da može dulje stajati na temperaturi običnog frižidera, nego što je to Pfizerovo koje je logistički puno zahtjevnije – navodi.

Capak je rekao da su dobili prijave o nuspojavama nakon cijepljenja, a radi se uglavnom o blažim oblicima nuspojavama. Teži se oblici nuspojava pažljivo evauliraju.

-Najčešće se radi o bolu na mjestu uboda, što je najčešća nuspojava, a drugi su imali blagi mučnine, glavobolje, blagu temperaturu – istaknuo je Capak te dodao da očekuje da će se javne osobe cijepiti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist