Aktualno

Odluka o štrajku nakon Uskrsa

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku po pitanju štrajka u gradskom poduzeću Libertas i to u korist Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Pravnici  sindikata Dolores Lujić presuda je dostavljena jutros.

 Prema njenim riječima, Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu Sindikata zaposlenika Libertasa u kojem traže da se preinači presuda Županijskog suda u Dubrovniku na način da se odbije tužbeni zahtjev Libertasa da se zabrani prvotuženiku (op.a. Sindikatu) organiziranje i provođenje štrajka najavljen za 24. veljače.

– U presudi stoji i da je žalba Sindikata osnovana jer je kolektivni ugovor otkazan 30. lipnja 2011 stoga tužitelj nije mogao ponovno ga otkazati u veljači 2012. jer bi to značilo otkazivanje već otkazanog kolektivnog ugovora. Dakle ne može se dva puta otkazati kolektivni ugovor, potvrdio je Vrhovni sud- istaknula je Lujić dodavši:

-Vrhovni sud drži da Županijski sud pogrešno zaključuje da tužitelj nije pokrenuo kolektivno pregovaranje unatoč tome što je o tome 9. veljače prvotuženika izvijestio da prekida kolektivno pregovaranje. Ističe se i kako na  Županijskom sudu pogrešno tumače članak 269. Zakona o radu kada je prihvaćena tužba i zabranjen štrajk, jer je kolektivni ugovor otkazan. Također, Vrhovni sud  smatra da je postojao opravdan razlog za poduzimanje štrajka s time da je proveden postupak mirenja i da je štrajk pravilno najavljen.- isaknula je Lujić dodavši kako je odluka o poduzimanju štrajka na štrajkačkom odboru.

– Ne moramo ići u cijelu proceduru jer smo onda kad je došla presuda Županijskog suda obavijestili poslodavca da odgađamo štrajk do pravomoćnosti presude. Imamo je i ne mogu nam to zabraniti, a sada je na štrajkačkom odboru da odluči o eventualnom početku štrajka- zaključila je Lujić.

Hoće li se štrajk na kraju održati pitali smo sindikalnog povjerenika Balda Kovačevića
– O tome odlučuje štrajkački odbor. Odbor će se sastati nakon Uskršnjih blagdana, i tada će se donijeti odluka o stupanju u štrajk – istaknuo je Kovačević. 

 

Pročitajte još

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

FESTA U OČIMA ŠKOLARACA Primorci, Župljani i Konavljani na panou, pod budnim okom Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija