Zanimljivosti

Odlomio se dio Sunca i formirao vrtlog oko solarnog sjevernog pola

Odlomio se dio Sunca i formirao vrtlog oko solarnog sjevernog pola

Materijal iz niti plazme koji je izbio sa Sunčeve površine odvojio se i, kako se čini, oblikovao ‘krunoliki’ vrtlog iznad solarnog sjevernog pola, piše Večernji list. Bit će potrebna daljnja analiza kako bi se utvrdilo je li se to stvarno dogodilo ili nije. Znanstvenici za sada tvrde da nisu vidjeli ništa slično.

Pojačana aktivnost trenutno nije sasvim neočekivana. Naša zvijezda pojačava svoju aktivnost, postaje sve razuzdanija zbog aktivnosti sunčevih pjega i baklji. Do sada su se sunčeve baklje pojavljivale svaki dan ove godine, a Sunce je izbacilo i nekoliko baklji klase X i M u siječnju 2023., najveće i druge najveće erupcije za koje je Sunce sposobno. Ipak, nema razloga za brigu, piše Science Alert. Sunce prolazi kroz cikluse aktivnosti svakih 11 ili više godina, od relativno tihog i mirnog, do apsolutno razularenog. Ti se ciklusi podudaraju s fluktuacijama Sunčevog magnetskog polja. Kada je magnetsko polje najslabije na polovima, Sunčevi magnetski polovi mijenjaju mjesta, a polaritet magnetskog polja se mijenja. Tada je Sunce najaktivnije, a to je razdoblje poznato kao solarni maksimum.

Upravo smo na pragu solarnog maksimuma. Budući da je Sunce toliko zagonetno i teško ga je predvidjeti, ne znamo točno kada će doći do promjene polariteta (znanstvenici obično mogu donijeti odluku tek nakon događaja), no naša trenutna predviđanja kažu da bi se to moglo dogoditi u srpnju 2025. Međutim, sadašnji ciklus je također pomalo čudan. Nisu svi solarni ciklusi jednaki; postoje jači i slabiji. Solarni znanstvenici mogu dati predviđanja o napredovanju Sunčevog ciklusa koji je pred nama… ali od vrlo rane faze trenutnog ciklusa, koji je započeo u prosincu 2019., Sunčeva aktivnost značajno je premašila očekivanja i nastavlja to činiti.
Ovo nas vraća na neobičan događaj opažen 2. veljače. Prema onome što znanstvenici za sada mogu reći, počelo je solarnom prominencijom, svijetlom niti plazme koja se proteže prema van od površine Sunca. Solarne prominencije su normalna pojava, a uobičajeni su bili i lokacija i vrsta ove koja se dogodila početkom veljače. Ali ono što se zatim dogodilo nije bilo nimalo očekivano: činilo se da se materijal odvojio, kružeći oko pola na 60 stupnjeva geografske širine oko 8 sati, brzinom od oko 96 kilometara u sekundi.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist