Slušni aparat

Odjeci raskošne ljubavi

Odjeci raskošne ljubavi

Prve vijesti o tome da Sade rade na materijalu koji bi trebao činiti njihov sedmi album pojavile su se još 2018. godine. Gitarist i saksofonist benda Stuart Matthewman potvrdio je da neprikosnoveni kraljevi sofisticiranog jazzy loungea i savršeno nenametlji­vog pop soula, ponovno stvaraju i sni­maju, a informacije o tome da je lon­donski kvartet bio posebno aktivan za vrijeme globalnog lockdowna počele su cirkulirati i krajem 2020. godine. Box set ‘This Far’, sastavljen od remasteri­ranih vinilnih izdanja svih dosadašnjih šest albuma, ako ničim onda nazivom, natuknuo je da Sade još nisu završili.

Po izlasku posljednjeg albuma ‘Soldier of Love’ (2010.), liderica benda Sade Adu, danas 63-godišnja pjevačica i glaz­bena ikona, rekla je da je za nju pisanje pjesama pitanje vjerodostojnosti te da snima i izdaje samo onda kada osjeća da ima što za reći jer ‘Sade nisu brend’. Kad, ako ne sad? U tekućoj godini obi­lježava se 40. godišnjica osnutka benda, a njihov magnum opus ‘Love Deluxe’ iz 1992. proslavit će 30 rođendan. Album čiji se odjeci mogu prepoznati kod niza izvođača, od Aaliyahe do Deftonesa, a iza čijeg se naslova krije misao da je lju­bav jedini luksuz koji se ne može kupiti novcem, otvara ‘No Ordinary Love’.

Tijekom sedam sočnih minuta bend svoj recept cool i sexy elegancije diže do novih razina. Hipnotički ritam bubnja i basa i senzualni vokal Sade Adu gos­podare pjesmom koja nikad ne doseže vrhunac pa čak ni onda kada iz zvučne slike izroni gitarski motiv kakvog se ne bi posramio ni kakav industrial metal bend. Ništa manje zavodljiva nije ni ‘Cherish The Day’, njena jed­nako impresivna nasljednica na drugoj strani ploče.

Njima Sade odgovaraju na rastući trend trip-hopa, a ‘Kiss of Life’ pak zadržava jazz pop zvuk karakteri­stičan za output benda u 80-im. Guda­čima opasana ‘Pearls’ jedina je pjesma u ovoj kolekciji u kojoj, pjevajući o egzi­stencijalnim patnjama žena u Somaliji, Sade napušta karakterističnu rezervi­ranost u svom glasu.

Po izlasku posljednjeg albuma ‘Soldier of Love’ (2010.), liderica benda Sade Adu, danas 63-godišnja pjevačica i glazbena ikona, rekla je da je za nju pisanje pjesama pitanje vjerodostojnosti te da snima i izdaje samo onda kada osjeća da ima što za reći jer ‘Sade nisu brend’

Producirali novi materijal ili ne (slavni su im periodi diskografske uspavanosti s tek dva albuma od 2000.) utjecaj Sade na popularnu glazbu pri­sutan je i danas. Alicia Keys svoj je osmi studijski album ‘Keys’, objav­ljen gotovo nezapaženo krajem 2021. godine, najavila singlom ‘Best Of Me’, pjesmom snažnog Sade pečata izgra­đenog na fragmentu ‘Cherish The Day’. Dvostruki album donekle inovativnog koncepta na prvom disku nazvanom ‘Originals’ predstavlja Aliciju uglavnom za tipkama svoga klavira, dok drugi, ‘Unlocked’, čine svojevrsni remiksi istih pjesama s tim da svaki disk ima po dvije (odlične) pjesme koje onaj drugi nema.

Za ‘otključani’ dio albuma zaslužan je prilično zaposleni produ­cent umjetničkog imena Mike Will Made It (Beyonce, Kendrick Lamar…), ali njegovi doprinosi ovdje ostaju u drugom planu jer je ‘Originals’ supe­riorniji dio albuma. Alicia Keys prošle godine proslavila je 20 godina od izda­nja njenog uspješnog debija ‘Songs in A Minor’, crossover neo soul/pop i hip-hop remek djela, a ambiciozan novi album ponovno je podsjetio kako ovoj talen­tiranoj glazbenici ne dajemo dovoljno kredita. Alicia i Sade su 2010. godine i nastupili zajedno što nije mali uspjeh jer ova Britanka nije baš vična dijeliti pozornicu s drugima.

Spletom životnih okolnosti, uz majku umjetnicu, Njujorčanka Amber Mark mladost provodi na egzotič­nim lokacijama poput Indije, Taj­landa i Nepala. Zahvaljujući tim isku­stvima i uz paletu glazbenih utjecaja kojima je bila izložena, a koji uključuju Earth, Wind & Fire, Stevieja Wondera, Beatlese te neizbježnu Sade, gradi svoj glazbeni stil. Krasi ga svestranost i sam-svoj-majstor prakse jer Amber sama piše i producira te se sasvim pri­stojno služi gitarom, klavijaturama i bubnjevima. Kada je 2018. snimila svoj drugi EP, bossa-nova estetikom into­niran ‘Conexão’, na njemu se našla i obrada ‘Love is Stronger Than Pride’, naslovne pjesma s istoimenog trećeg albuma Sade iz 1988. godine. Mark je slojevitom vokalom izvedbom i zadr­žanim minimalizmom ostala vjerna originalu, a o pjesmi koja je dobila suvremeni zvučni oslonac pozitivno se izrazila i sama autorica.

O njoj je tada počeo pričati Questlove iz legendarnih The Roots, a Guardian i Stereogum o Mark su pisali kao mladoj umjetnici na koju treba obratiti pažnju. Prvi stu­dijski album ‘Three Dimensions Deep’ ova 29-godišnjakinja objavila je kra­jem siječnja opravdavši velika oče­kivanja. Balada ‘Most Men’ najotvo­renije kanalizira utjecaje Sade, dok ostatak albuma pliva cijelom paletom stilova uključujući r&b, pop, funk i soul.

Mark ga je najavila nizom zapaženih singlova, ali i zanimljivim usputnim obradama ‘Heart Shaped Box’ Nirvane i ‘Thong Song’ Sisqoa, a okušala se i u dance vodama suradnjom s DJ-em Paulom Woolfordom. Jedino pitanje koje treba postaviti nakon susreta s njenom glazbom jest zašto Amber Mark već nije globalna pop zvijezda, a to jesu neki koji nemaju ni gram nje­nog talenta.

Foto sade.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić