Aktualno

Ođe, ođe… nazdravlje vam Badnje jutro dođe!

Stigao nam je Badnji dan, dan kada se pripremamo za proslavu Isusova rođenja.

Bez obzira na sve nedaće koje nam je 2020. donijela, i u našem Gradu, kao prethodnih godina, danas će biti svečano. Nazdravljat ćemo jedni drugima, a Gradom će, nadamo se, ipak odjekivati draga kolenda.

Povijest kolendavanja seže daleko u prošlost, a prvi zapisi su iz 13. stoljeća unutar Statuta Dubrovačke Republike. U tim zapisima se spominje kako su pomorci dolazili čestitati knezu Božić donoseći sa sobom Badnjak kojeg su polagali na vatru, a knez ih je nagrađivao. U Statutu se spominju i novogodišnji čestitari, obično mesari, mlinari i ribari koji su također čestitali knezu te pomorski kapetani i mornari koji su čestitke upućivali dubrovačkom nadbiskupu.

Gradska glazba i Linđo nažalost neće kolendat’ ispred Gradske vijećnice, ali hoće virtualno. Svi Dubrovčani pozvani su da im se đusto u osam ura uvečer sa svojih funjestra i solara pridruže u izvedbi koja će se emitirati putem lokalnih medija.

Zapjevajte i vi ususret dolasku Svetog Djetešca!

Pročitajte još

RADOVI ELEKTROJUGA Provjerite tko je u utorak i srijedu bez struje

Dulist

POKAŽIMO JOŠ JEDNOM VELIKO SRCE Omogućimo Ivani fizikalnu terapiju u Selcu

Dulist

POČINJE DRUGA FAZA POPISA Kako prepoznati popisivače?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija