Aktualno

Od utorka cijepljenje protiv gripe

Od utorka cijepljenje protiv gripe

Ovogodišnje cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našoj Županiji, počinje u utorak, 8. studenog.

Prema riječima dr. Miljenka Ljubića, voditelja epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Dubrovačko-neretvanska županija zaprimila je ukupno 15 321 dozu cjepiva. Najveći broj doza namijenjen je Dubrovniku i okolici – 6900, za Metković i okolicu ide 3400 doza, Korčula i Vela luka primit će 2800 doza cjepiva, a Ploče 2200 doza.

Budući da je cjepivo ove godine isporučeno odjednom, dr. Ljubić naglašava kako ga stoga ima dovoljno. A ovo je vrijeme idealno za cijepljenje, rekao je, budući da u Europi još nije zabilježen niti jedan slučaj gripe.

Sastav cjepiva jedna je kao i lani – obuhvaća dva tipa virusa A, među kojima je i pandemijski virus H1N1 (svinjska gripa) te jedan tip virusa B. No, iako je sastav ovogodišnjeg cjepiva jedna kao i prošle godine, dr. Ljubić ističe da se i onima koji su se lani cijepili protiv gripe to preporučuje i ove godine jer se time jača imunitet.

Cijepljenje se preporučuje osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob, medicinskom osoblju te je za njih cijepljenje besplatno, dok ostali cjepivo plaćaju, kao i lani 65 kuna.
Na pitanje kakva su očekivanja oko odaziva za cijepljenje, dr. Ljubić ističe kako je lani odaziv bio manji nego je uobičajeno. Cijepljeno je naime oko 10 tisuća ljudi, dok je uobičajena brojka oko 14 do 15 tisuća, pa se uza ovu godinu očekuje da će odaziv biti bolji nego lani.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist