Kultura

Od tombole do predavanja – kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Od tombole do predavanja - kako je protekla konavoska Noć muzeja?

Povodom Noći muzeja, 27. siječnja u Muzejima i galerijama Konavala brojni su posjetitelji iskoristili priliku za stručnim vodstvom kroz aktualne izložbe, pa su tako mogli poslušati više o Konavoskom kaleidoskopu u Zavičajnom muzeju Konavala, zatim o izložbi Na razvalinama starog Epidaura u Odjelu za arheologiju i Milom Cavtatu uspomena u Kući Bukovac, ističu u svom priopćenju iz MIGK.

Osim toga, u Zavičajnom muzeju Konavala mnoštvo je djece imalo priliku prvi put sudjelovati u edukativnoj tomboli, društvenoj igri koja se nekoć igrala u javnim i privatnim prostorima. Na samom početku programa upoznati su s pravilima i vidjeli su staru tombolu iz fundusa muzeja, a potom su i sami zaigrali, slušajući o drugim tradicijskim igrama prilikom izvlačenja brojeva. Sretni dobitnici terca, činkvina i tombole otišli su kućama s brojnim nagradama, raznim igrama iz muzejske suvenirnice. Tombola je u Muzejima i galerijama Konavala postala već tradicija, a zasigurno imamo i nove, najmlađe zaljubljenike u ovu igru.

U Kući Bukovac polaznici radionice Šarena školica predstavili su temu Noći muzeja Muzeji su važni kroz program Što je to muzej i zašto nam služi?

Posjetitelji su se uz predavanje i vodstvo kroz Kuću Bukovac upoznali s muzejskom djelatnosti i poslovima koje obuhvaća sama djelatnost, nakon čega su i mlađi i stariji sudjelovali u kvizu znanja.

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu viša kustosica Helena Puhara održala je predavanje O proizvodnji i trgovini staklenim predmetima u antici – staklo s arheološkog lokaliteta Rat u Cavtatu. Arheološkim istraživanjima koja su od 2014. do 2017. godine vođena na lokalitetu Rat u Cavtatu otkriven je veliki broj fragmenata raznolikih staklenih posuda. Pomoću usitnjenih ulomaka koji su nekad bili predmeti poput čaša, boca, zdjela, svjetiljki, ali i nakita, prikazane su trgovačke veze Epidaura s važnim centrima za proizvodnju stakla. Različite dekoracije istih ulomaka poslužili su i u predstavljanju različitih tehnika u proizvodnji antičkog stakla.

Noć muzeja u Muzejima i galerijama Konavala pokazala je kako su muzeji lako dostupni i prilagodljivi svim generacijama kao i različitim afinitetima – od stručnih predavanja, edukativnog programa pa do zabavnog sadržaja.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist